Sigurno ste se u nekom trenutku osetili da ne možete da prestanete da razmišljate o nekome ili da izbacite određene misli iz glave. Razmišljate o tome šta je neko uradio, šta je rekao , kako nas je shvatio, da li o nama razmišlja, koliko vas je neko povredio... Postoje ljudi na koje se fokusiramo danima dok peremo sudove, vozimo auto, šetamo psa ili se tuširamo - o nekim stvarima neprestano mislimo.

O njima neprestano razmišljate, ne možete prestati, misli se vraćaju, premotavaju u našoj glavi i ponavljaju iznova. Umesto da se borimo sa takvim mislima aktivno, budistički psiholog Silvija Baurštajn savetuje da samo sačekamo i vidimo šta će se dalje dešavati.

"Prvo se pobrinite za svoj najveći problem." Budistički učitelj meditacije Norman Fišer sugeriše da bez obzira šta se dogodilo, najveći problem sa kojim se suočavamo jeste naš sopstveni bes. Naš bes stvara oblak emocija koji nas sprečava da odgovorimo na produktivan način. U tom smislu, naš bes je zaista naš najveći problem. Razgovarajte sami sa sobom: meditirajte, vežbajte, idite u šetnju. Oslobodite se besa, jer on može stalno vraćati misli o negativnim ljudima, odnosno onima koji su vas povredili.

Važno je da osvestite sledeće - Vaše misli nisu činjenice! Drugim rečima, ne verujte svemu što mislite. Naše emocije – anksioznost, napetost, strah i stres – doživljavamo u našim telima. Naše emocije su fizičke. Često ovo shvatamo kao znak da naše misli moraju biti činjenice. Kada smo emocionalno povređeni brigom, žaljenjem, strahom, brigom ili besom, moramo zapamtiti da je emocionalno i fizičko stanje koje doživljavamo "stvarno, ali nije istinito".

Vi niste čarobnjak za vreme. Kada smo suočeni sa prošlim događajima, često razmišljamo kako smo mogli da uradimo stvari drugačije da sprečimo grešku ili nesrećni ishod. Ali ono što se dogodilo juče, baš kao i ono pre hiljadu ili više godina, ne možemo promeniti. Prihvatite svoju prošlost i otpustite je - ovo kje presudno kako bi se sredile i iskristalisale misli.

Kada se oslobodite prošlosti i shvatite da vaše misli ne moraju biti stvarnost, već vaša imaginacija, tada je važno da oprostite sebi. Ovo je treći korak, bez praštanja ne možemo rasteretiti svoje misli i srce. Važno je i da oprostite drugima, kako biste prestali da razmišljate o nekome ko vas je povredio. Vizualizujte da ka ovoj osobi šaljete prelepu loptu bele svetlosti. U mislima okružite osobu ovom svetlošću, povežite se, dozvolite dobroj energiji da vas isceli.

Izvor: Sensa