Zaljubljenost često može učiniti da osobu posmatrate kao da je savršena, da je idealizujete. Pod ovim naletom emocija i leptira u stomaku, moguće je da ćete sve mane druge osobe opisati kao beznačajne, iako vaš um govori da nisu.

Baš u ovom periodu je teško primetiti znakove upozorenja, ali kada skinete ružičaste naočare i shavtite da ste napravili pogrešan izbor, da ste loše procenili osobu, tada postaje teže da se distancirate. Zato je važno raditi na sebi, na ličnom razvoji, kako biste osvestili koji odnosi su zaista vredni vašeg truda, ljubavi i pažnje.

Toksični odnosi su oni koji vas iscrpljuju, čine da se osećate loše, podstiču vas da sumnjate u sebe - odnosi koji su potpuno suprotni od prave ljubavi. Mnogi na podsvesnom nivou privlače baš takve osobe i često prelaze iz jedne u drugu toksičnu vezu. Evo kako da sprečiti:

1. Radite na svom samopoštovanju

Toksične osobe uvek pokušavaju da smanje vaše samopoštovanje. Oni koriste vaše slabosti protiv vas. Osećaju da vam nedostaje samopouzdanja, da ne možete da se izborite za sebe. Dakle, ako želite da prestanete da privlačite toksične partnere, morate da radite na sebi. Osobe koje veruju u sebe, vole sebe i znaju koliko su vrendi ne mogu se uplesti u njihovu zamku.

2. Shvatite da je u redu biti sam

Kada osvestite koliko može biti sjajno kada ste sami, shvatićete da ne morate praviti ustupke i pristajati na odnose koji su manje od onoga što želite i zaslužujete.

3. Ne tražite izgovore za njega

Kada imate nisko samopoštovanje i plašite se da budete sami, onda nemate snage i hrabrosti da iskažete sve što vam se ne sviđa u ponašanju vašeg toksične osobe. Umesto toga, tražite izgovore za njegovo ponašanje, a glavno opravdanje je ljubav. Ne zatvarajte oči pred problemom i probudite u sebi moć ljubavi prema sebi, jasno recite . ja zaslužujem više od ovoga.

Izvor: Sensa