Kada neko počne da vas ignoriše imaju dve vrste reakcije, "on je bezveze" ili " jao šta sam sada pogrešno uradila, da li sam ga nečim uvredila, pritiskala, rekla nešto pogrešno..." Ako je reč o slučaju broj dva, tada kreće opsesivna alaniza vaših susreta i razgovora, smatrate da je uglavnom greška vaša.

Postoje tri najčešće razloga za ignorisanje kako navodi psiholog, terapeut za parove i autorka kanala "Veze i one bezveze" Dragana Penco: da ste ga prestravili, povredili mu osećanja, nije dovoljno zainteresovan za vas. Zašto "trčimo" za nekim ko nas ignoriše - evo objašnjenja:

"Kada jurite nekoga vi ste još više angažovani oko njega. Što se više nekim bavite, šaljete svom umu poruku, ovo mi je važno. A onda se time još više bavite i onda ulazite u začarani krug opsesije nekim ko vas ignoriše, a ne znate ni zašto ste tu. Ovde je moguće da se radi samo o želji ili potrebi vašeg mozga da dobije odgovor, a ne zato što vam se neko jako sviđa. Ako biste na trenutak dublje razmislili, možda biste shvatili da vam se ta osoba i ne dopada toliko."

Šta uraditi kada vas neko ignoriše? "Izjednačiti svoja interesovanja za njega sa njegovim interesovanjem za vas. Na taj način on će postati opsednuti i tražiti odgovor, njemu će vaš odnos postati važan, jer će on razmišljati šta se dešava - upašće u taj začarani krug." - otkriva Dragana.

Moguće je da ova osoba nije zainteresovana za vas, ne razmišlja o vama i ne želi da vam daje lažnu nadu. "Ako je neko zainteresovan za vas, njega će biti jako teško "oterati", krenite od sebe. Sa pravim momkom će ići lagano i on će vam pomoći da budete zajedno, a ako ne ide lagano, verovatno nije pravi za vas."

Ukoliko mislite da je ovo samo njegova igra, onda se povucite na isti način kako se on povukao, na taj način će se vrlo brzo pokazati da li je samo igra ili nezainteresovanost. Dragana ističe da kod prave nezainteresovanosti je bolje da saznate ranije pre nego što uđete u vezu i dublji odnos.

"Vi zaslužujete nekoga ko vas nikada neće ignorisati, imajte to uvek u vidu. Namerno ignorisanje je pasivna agresija. Moguće je da ćete vi izdržati sve što treba da ga zadržite, ali da li je ta ljubav vredna da dozvolite loše ponašanje prema vama."

Dragana je objasnila da se sa ovom osobom bolje ne bavite. Umesto da se bavite sa njim radite nešto što je vama lično zanimljivo - na to se fokusirajte (hobi, učenje...) da ne biste više mislili na njega. Ne dozvolite da vam on postane opsesija i troši vreme kada nije zainteresovan stvarno za vas.

Izvor: Sensa