Da li se ponekad u vezi osećate zarobljeno, da vas nešto guši, da niste zadovoljni...? To uopšte ne mora da ima veze s vaši osećanjima prema partneru. Možete da ga volite i da on voli vas, ali da vam ipak nešto nedostaje. To nešto može biti prostor za sebe. Možda se toliko upućeni jedno na drugo, da ste zanemarili sebe i svoje interesovanja i želje. Možda vas partner pristiska, želi da stalno budete zajedno... Lični prostor u vezi i vreme za sebe ne znači ništa loše, naprotiv, to je veoma zdravo i može još više da ojača vašu vezu.

Evo nekoliko situacija koje ukazuju na to da vam je potreban prostor u vezi:

1. Često se svađate

Nije toliko bitno da li se prepirete oko sitnica ili krupnih, bitnih stvari. Svađanje iscrpljuje, ako se dešava često postavlja se pitanje da li se vi oko bilo čega uopšte slažete. Možda se osećate nezadovoljno, neispunjeno, ugušeno, zanemareno… kroz svađe ljudi iznose mnogo svog nezadovljstva.

2. Provođenje vremena zajedno nije više zabavno

Filmske večeri petkom su nekada bile zabavnije, ali sada su pomalo... dosadne? Sreda je bila rezervisana za kinesku hranu, ali to vam je sada isto tako dosadno… Kada uđemo u rutinu sa našim partnerima, sigurnost može izgledati odlično, ali može izgubiti svoju zabavnu privlačnost. Probajte da promenite nešto, da ponovo razbuktate intersovanje...

3. Obaveštavate partnera o svakoj odluci koju donesete

Nekada jedna osoba postane toliko zavisna od druge da mora o svemu da je obaveštava, makar to bio I najobičniji odlazak u prodavnicu . Nesposobnost da bilo šta uradite, a da prvo ne kažete svom partneru je znak suzavisnosti, koja se lako može pretvoriti u odnos koji kontroliše. Postajte neko ko nema svoje ja, ko ništa ne može da uradi sam, bez odobrenja partnera. Ne zaboravite, nekada ste mogli da radite sve te stvari sami pre nego što ste ga upoznali, pa se vratite toj osobi.

4. Osećate potrebu da budete malo sami

Nekada ste jedva čekali svaki slobodni trenutak da se vidite, a sada vam uopšte ne bi smetalo da sami sednete I poijete kafu, čitate knjigu… Ne želite da pozovete svog partnera jer trenutno ne želite njegovo društvo. I to je potpuno u redu. Želeti da radite stvari bez njega je sasvim normalno i nešto čemu oboje treba da težite. Svako treba da ima malo vremena i za sebe i to ne treba da vam bude glupo.

5. Zanemarujete svoje interese

Ako se mučite da se setite kada ste poslednji put imali vremena da pročitate dobru knjigu, odete na jogu, ili na vožnju rolera, onda je to znak da morate da počnete da radite neke stvari koje ste voleli ranije, pre nego što ste upoznali svog partnera. Možda se i on osećaja isto. Možda i on nije godinama otišao na pecanje, na rafting ili nešto drugo što možda vi ne volite… Dopustite i sebi i partneru da imate odvojene hobije i interesovanja. To će vas naterati da više cenite vreme koje provodite zajedno.

6. Osećate se ugušeno

U svakoj vezi desi se trenutak kada opsesija jedno drugim postaje prevelika. Naročito ako je samo jedna strana takva, pomalo posesivna, kada želi da 24 sata provedete skupa. Tada se drugi partner oseća kao da ne može da diše, kao da se guši. To je jedan od najočiglednijih trenutaka da vam je potreban prostor. Razgovarajte otvoreno. Uverite ga da ga volite, da vam znači i da prostor u vezi nema skrivena značenja, da ne želite da ga ostavite već vam je potrebno malo vremena za sebe.

Izvor: Sensa