Bliže se praznici, vreme donošenja novogodišnjih odluka i pravi trenuci za uvođenje promena u sopstveni život. Neretko se dešava da ne primetimo kako smo upali u kolotečinu, kao da živimo "napamet" - po ustaljenim šemama. Izlazak iz rutine često nije toliko jednostavan ali je vredan svakog napora.

Predlažemo 5 načina da izađete iz svoje svakodnevice, počnete da se osećate živo i prigrlite svoju kreativnost uz ispunjavanje jednonedeljnih ciljeva:

Savet za prvu nedelju

Okušajte se u umetnosti. Ne morate da upisujete kurseve slikanja i vajanja, niti je potrebno da imate izražen talenat, dovoljna je samo dobra volja. Slikanje se bezbroj puta pokazalo kao izvrsna antistres aktivnost. Uplovite u svet boja i dozvolite svojim mislima i emocijama da se pretoče u slike. Oslikajte ulazna vrata, poštansko sanduče ili omiljenu šolju. Postoje raznovrsne tehnike slikanja na predmetima, papiru, platnu... Najlepše je što svoje "remek-delo" možete da sačuvate za sebe ili da ga poklonite nekoj dragoj osobi.

Saobraćajne gužve: kako da zadržite pozitivan stav i mir

Savet za drugu nedelju

Pokušajte da izađete iz svoje zone komfora. Postavite cilj da ćete dnevno izdvojiti dvadeset minuta za hodanje ili trčanje. Nije bitno za koju aktivnost ćete se opredeliti (možete upisati i kurs kreativnog pisanja), bitno je da postavite sebi zadatak, isplanirate kako ćete da ga realizujete i na kraju, da osetite odgovornost prema sebi. Ispričajte ljudima koji cilj ste postavili i potrudite se da ga ostvarite.

Savet za treću nedelju

U ovoj nedelji pokušajte sve da radite suprotno svojim navikama. Pre svega mislimo na sitnice koje čine vašu svakodnevnu rutinu. Ukoliko pijete kafu, tokom ove nedelje neka to bude čaj, umesto brze hrane, za ručak naručite salatu, vozite alternativnim putnim pravcima, čitajete novine ili magazine umesto knjiga, pogledajte neku novu seriju ili uključite radio stanicu koju ste do sada preskakali... Jednostavno, obrnite svoje životne navike. Ovakav pristup (naravno, ne po svaku cenu) može da vam otkrije gde se kriju određene mentalne blokade i čega se to zapravo plašite. Možda ćete dobiti neki drugačiji pogled na život i otkriti nove stvari koje vas raduju.

Kako naučiti strani jezik brzo i lako

Savet za četvrtu nedelju

Često žudimo za putovanjima i posećivanjem novih mesta a da nismo dovoljno upoznali ni sopstveni grad. Posvetite ovu nedelju obilaženju muzeja u vašem ili obližnjem gradu, pogledajte predstave koje do sada niste pogledali ili se upoznajte sa alternativnom umetničkom scenom. Uvek možete pronaći neki kutak grada u kom ćete uživati u šolji toplog napitka uz knjgu ili omiljeni magazin.

Savet za petu nedelju

Isprobajte jogu ili meditaciju. Mnogi ljudi smatraju da ne mogu da idu na jogu jer nisu mršavi i razgibani ali zaboravljaju da joga zapravo služi tome da se istegnete, sredite svoju liniju i zdravlje i upoznate sebe i svoje telo. Slično je i sa meditacijom - nije neophodno da sedite pola sata u zamračenoj sobi i lotos poziciji kako biste meditirali. Postoje različite tehnike meditacije koje će više prijati vašem stilu života. Bitno je da kroz meditaciju vežbate koncentraciju, fokus, disanje i da osetite kako je to kada boravite u sadašnjem trenutku.

Izvor: Lovesensa