Ljubav je izbor. Zašto onda biramo emotivno nedostupne osobe, odnosno one koji nas ne biraju. Kada nam se neko dopada, javljaju se simpatije i osećaj zaljubljenosti, a druga strana ne želi vezu, nije zainteresovana za nas, ili mu se dopada neko drugi, to može biti bolno.

Neuzvraćena ljubav je ponekad teška istina sa kojom se nije lako suočiti. Zašto biramo partnere za koje znamo da nam neće dati ono što očekujemo u emotivnom odnosu?

Ukoliko se često zaljubljujemo u "pogrešne" osobe, rezultat ovakve konekcije je uvek isti: osćaj odbacivanja, nesigurnost, frustracija, nezadovoljstvo. Postoji više razloga zašto ponavljamo ovakve scenarije, a jedan od njih može biti posledica emotvine nesigurnosti iz detinjstva. Situacije iz detinsjstva mogu uticati na ceo život, čak i one kojih se ne sećamo, ali su ostale u našoj podsvesti. To može biti distanciranost jednog roditelja, porodica u kojoj je brat ili sestra dobijala znatno više pažnje, loš odnos među roditeljima koji se odrazio na dete...

Kada birate nekoga za koga niste sigurni da će vam uzvratiti ljubav, zastanite i osluškujte svoju inuiciju. Naša intuicija nam uvek govori kada negde pređemo granicu. Kada osetite da nešto nije u redu, zastanite i shvatite šta se zaista dešava.

Pogledajte svoju prošlost i analizirajte svoju porodicu, kao i druge emotivne odnose. Kakav ste odnos imali sa roditeljima? Da li vas neko sećanje iz prošlosti uznemirava? Da li ste tokom odrastanja imali ljubav kakvu zaslužujete? Na ovaj način možete shvatiti kako je vaše okruženje zapravo uticalo na kreiranje vaše percepcije odnosa i ljubavi.

Ne pokušavajte da sakrijete svoje emotivne rane, nikada! Kada shvatite u čemu je problem, nemojte ga skrivati. Morate da je pogledate u lice istini i da se zauvek oslobodite negativnih uverenja i misaonih obrazaca. Vaš partner je vaša praksa. Obratite pažnju na to kako se ponašate sa njim, kakvo njegovo ponašanje izaziva u vama određenu reakciju – postanite svesniji šta radite i šta osećate.

Ukoliko imate problem u emotivnim odnosima, često pravite pogrešne izbore i osećate se loše zbog toga, potražite pomoć stručnjaka u vidu psihologa i psihoterapeuta. Možete dobiti korisne alate i tehnike koje će pomoći da otpustite negativna iskustva iz prošlosti, zalečite emotivne rane i osvestite da ste biće vredno isključivo prave i iskrene ljubavi.

Izvor: Sensa

https://sensa.mondo.rs/budjenje-duse/ljubav-i-seksualnost/a36087/Kada-ste-zaljubljeni-u-osobu-koja-vam-ne-uzvraca-ljubav.html