Ukoliko se suočite sa ljudima koji pričaju loše o vama, kleveću ili ogovaraju, prvo što treba da osvestite jeste da to uopšte ne određuje vašu vrednost. Ne možete kontrolisati postupke i reči drugih ljudi, ali možete kontrolisati kako ćete vi na to reagovati - to je najbolji način da se zaštitite od takvih osoba.

Kada se u vašem životu pojave osobe koje su zavidne, toksičn, sklone ogovaranju, prvo je neophodno da se distancirate od takvih osoba. Zaslužujete da budete okruženi pozitivnim i dobrim ljudima, sa onima koji će vas podstaći na rast i učiniti da se osećate dobro u njihovom prisustvu.

Omar Hajam, persijski filozof ima sjajan citat koji može pomoći da situaciju sagledate u celini, da se ne udubljujete u nju, već da se uzdignete i budete mudri.

"Loše o nama misle samo oni koji su gori od nas. Oni, koji su bolji od nas, ne mare za nas."

Mnogi ljudi su jednostavno taoci svojih projekcija. Zašto čovek odmah u nekom vidi loše? Često zato što u samoj osobi postoji negativna energija, nesigurnost, ali ona to poriče, ne prepoznaje to u sebi i žuri da za to odmah okrivi druge. Ako se nekome ne dopadate, to je njegov problem. Takav problem je često povezan sa odnosom prema sebi, sa unutrašnjim kompleksima, nesigurnostima.

Nemojte da vas ometa bilo ko, učite od najboljih i živite u skladu sa svojim umom i prirodom. Neophodno je da to razvijate u sebi kao dobru naviku. Ne trošite svoje dragocene resurse na procene i razmatranje tuđe negativnosti.

Izvor: Sensa