Toksičan partnerski odnos je poput zamke, osećate se emocionalno iscrpljeni, niste srećni, samopouzdanje vam je srušeno, ali se stalno nadate da će se nešto promeniti. Ali, kada vreme pokaže da do promene ne dolazi, da godine teku, a vi se uzaludno nadate, dolazi do prekida. Tek nakon prekida počinju novi izazovi - vaš sumnja da ćete ostati sami i strah da ćete ponovo biti povređeni.

Takvo iskustvo podelila je sa nama čitateljka Nataša, žena koja je uspela da izbriše tragove toksičnog odnosa iz svog života.

"Živeli smo zajedno, planirali venčanje, porodicu, prvih godinu dana veze je bilo čarobno, a onda su počeli problemi. Bio je previše ljubomoran, stalno me je osuđivao za stvari koej nisam radila. Ja sam govorila izvini i kada treba i ne treba, a on je ćutao i kažnjavao me tom tišinom.

Mislila sam proći će, biće bolje, ali kako je vreme prolazilo sve više sam gubila samopouzdanje. Za sve što uradim poredio me je sa svojom sestrom i majkom. Prema njegovim rečima, one su uspešnije u poslu, sve stižu, kuća im je uvek sređena, dobre su majke, divne supruge, a ja sam, kako je navodio, stalno grešila i nikada nisam bila dovoljno dobra.

Ova veza nije bila bajka ljubavi o kojoj sam sanjala, već kavez mojih zabluda da će biti bolje. Naše svađe su trajale danima i noćima, ali ja sam nekako sve tolerisala, želala sam i dalje da uspemo. Kada je otišao na poslovni put dogovorili smo se da ga sačekam pri povratku i dovezem do kuće. Čim se vratio i sleteo na aerodrom, videla sam da nešto nije u redu. Pokušala sam da mu priđem, izmakao se.

Mislila sam da je ovo jedan od loših dana. Vozili smo se u kolima i ćutali. U jednom trenutku mi je rekao - "Prevario sam te!" U stomaku sam osetila gorčinu, a u grudima nedostatak daha. Rekao mi je kako su se upoznali na putovanju, da mu se dopala i da će verovatno nastaviti povremeno da se viđaju. Dodao je, na meni je odluka, da li ću da ostanem ili da odem. Shvatila sam da ljubav tu ne postoji, verovatno nikada nije ni postojala. Isto veče sam spakovala stvari i otišla.

Prvih nekoliko meseci osećala sam kao da se svet raspada. Krivila sam sebe kako sam dopustila da tolike godine provedemo zajedno. Pitala sam se da li ću ikada nekoga pronaći - prestala sam da verujem u ljubav. Sve je nekako delovalo maglovito i teško. Tek posle godinu dana počela sam da izlazim, družim se, da upoznajem ljude. Pokušala sam da započnem novu vezu, ulazila iz jedne u drugu, ali kada bi mi se neko dodatno približio, odustajala sam. Mislila sam, ne smem sebi da dozvolim da prođem kroz isto.

Onda sam odlučila da budem sama i posvetim se sebi. Krenula sam na psihoterapije, upisala se na trening pilatesa, počela ponovo da slikam (stari hobi koji me činio srećnom), trčala sam svakog jutra, napredovala na poslu i skupljala novac za putovanje o kojem sam oduvek sanjala. Što sam se više posvećivala sebi, radila na ličnom razvoju, sve više sam vraćala samopouzdanje i vedrinu. Moj smisao za humor je bio stari, moj odraz u ogledlau se smejao, bila sam puna energije.

Iako sam mislila da se više neću zaljubiti, to se baš dogodilo na putovanju o kojem sam maštala. Iznenada, bez plana, potpuno spontano i prirodno. Sada sam u zdravoj vezi!

Svim ženama želim da poručim da je raskid sa toksičnim partnerom najbolja odluka koju ćete doneti, ne treba je odlagati. Istina je da može biti teško. Ali ako radite na sebi, naučite ponovo da volite sebe, shvatićete da vas u životu čekaju predivne stvari. A ta čarobna ljubav koju ste silno želeli, doći će baš u pravo vreme."

Izvor: Sensa