Voljena osoba vas je prevarila, izdala, ostavila… Šta god da je u pitanju, vi ste povređeni, tužni ste, osećate se loše. Voleli ste svim srcem nekog ko vas je izdao i vi to niste mogli da mu oprostite. Čini vam se nikada više nećete moći da volite, da poklonite svoje poverenje nekom drugom, da se prepustite. Plašite se da ćete opet biti povređeni.

Kako se osloboditi straha od novog početka?

Pre svega, morate da sagledate svoju prošlost, koliko god to bilo bolno i analizirate: zašto se izdaja dogodila ? Koju grešku ste možda napravili? Gde su nestali međusobna ljubav, poverenje, zajednički planovi?

Morate dati sebi i drugima novu šansu

Vaše srce jedino može da izleči neka nova osoba koja će vam vratiti osmeh na lice. Ali vi mislite da više nikad nećete sresti osobu koja je dobra, koja će vas voleti i koja vas neće povrediti i ostaviti. Ali morate da znate da ni za šta ne postoji garancija. Niko ne može da tvrdi da će nova veza funkcionisati savršeno i da ćete se voleti do kraja života. Ali ako osetite privrženost nekoj osobi, morate joj dati šansu, a da pritom ne iskaljujete svoje strahove na nju. Nemojte iz zebnje da ne ode pokušati da joj kontrolišete život. Ne možete biti ljubomorni na sve njene prijatelje ili ljude s kojima sarađuje. Morate joj dati prostora, pokloniti joj poverenje. U suprotnom ćete je samo oterati.

Morate reći sebi: "Živim ovde i sada, ne razmišljajući o budućnosti. Sada se osećam dobro i to je najvažnije. Dajem sebi šansu da uživam u ovome dok traje."

Ne opterećujte se

Nemojte upasti u zamku da svaku narednu vezu vidite kao svoju prethodnu. Osoba koja je jednom bila prevarena očekuje da će joj se to dogoditi ponovo. Ako se tako postavite, onda veza možda zaista neće dugo trajati, i to uopšte ne zato što će vas osoba izdati, već zato što će vaš stalni strah, pesimizam i anksioznost postepeno uništiti sve lepo. Gledajte na nove veze kao na dar sudbine kome treba da se radujete i da ga cenite. To je novo iskustvo i nova faza vašeg života. A onda – kako bude. Morate pokušati da izađete iz kandži straha. On vam neće pomoći, samo će vas povrediti. Ako ne možete sami da se nosite, potražite pomoć od psihologa ili psihoterapeuta.

Bez brzopletih odluka

Normalno je da se plašite novih veza nakon neuspešnih prošlih. Stoga, nemojte donositi ishitrene odluke: ne morate odmah da upoznate nekog novog. Dajte sebi vremena. Budite malo sami sa sobom, upoznajte sebe. Otkrijte šta je ono što želite, a šta ne, koji su vam snovi…A ako se desi da upoznate nekog, nemojte odmah žuriti da živite zajedno, da tražite kuću ili stan, da planirate svadbu… Dajte sebi vremena za sve i o svemu razmislite trezveno. Da se stvari razvijaju postepeno.

Budite otvoreni s partnerom

Ako ste u strahu, nervozni, u iščekivanju da se stalo nešto loše desi, to će sigurno primetiti vaš novi partner. Otvoreno porazgovarajte. Priznajte čega se plašite, ispričajte svoja bolna iskustva iz prošlosti. Za osobu koja voli, ovo će biti dovoljno da vas razume i pažljivije postupa prema vama.. A ako vas vaš novi izabranik ne razume ili jednostavno ne želi da razume, onda to uopšte nije osoba koja vam treba u životu.

Izvor: Sensa