Preljuba je jedan od čestih uzroka raskida veze ili razvoda braka. Prevarena strana je najviše povređena, oseća se izdano, povređena su osećanja i dolazi do pada samopouzdanja. Kada se suočimo sa prevarom partnera, teško je oprostiti, i u odnosi do kojih dođe do oproštaja uglavnom teško nastavljaju dalje, stalno se javlja prebacivanje krivice, dolazi do novih sumnji, nepoverenja i vraćanja u prošlost.

Zašto do prevare dolazi? Postoje razni uzroci,a jedan od najčešćih su problemi u partnerskom odnosu koji se ne rešaju, hladnoća, stalna nelagodnost i neprestani konflikti. Kada ovo dugo traje, dolazi do frustracija, osećaja usamljenosti i nezdovoljstva. Zbog toga se može javiti interesovnje za drugu osobu, pa i do preljube.

Da li se prevara u dugoj vezu ili braku može sprečiti i kako to učiniti, pitali smo Draganu Penco, diplomiranog psihologa, terapeuta za parove i autorku Yotube Kanala "Veze i one bezveze". Predlaže 3 strategije za smanjenje rizika od preljube:

"Davati partneru ono što mu je potrebno u tom odnosu, s tim da to ne pravi garanciju, očito. Ako partner ima iz svojih nekih razloga recimo potrebu da se dokazuje, ne postoji ništa što će ga sprečiti, da to i uradi, osim njegovo sopstveno razumevanje - odakle mu ta potreba. To se razumevanje najbolje postigne uz pomoć terapeuta.

Druga stvar koja je neophodna da se uradi, je podizanje sopstvene vrednosti tako da partner nikada ne prestane da nas uvažava ili čak da nam se divi. U tom slučaju, partner će biti preokupiran nama i baviće se time kako da zadrži nekoga tako dragocenog, a ne time kako da očara nekoga drugoga.

I treća - etabliranje sebe kao neophodne osobe u životu svoga partenera.

I dalje, nema garancije, jer se mnogo toga odvija u partnerovoj glavi i njegovom emocionalnom svetu, ali sa ove tri strategije dobro uklopljene - može se mnogo postići po tom pitanju." - objasnila je Dragana Penco.

Dragana Penco je diplomirani psiholog - savetnik sa diplomom Londonskog instituta. Na njenom Yotube kanalu "Veze i one bezveze" možete pronaći brojne korisne i praktične psihološke savete koji pomažu da unapredite ljubavni život, rešite određene probleme u odnosu i kreirate kvalitetnu i zdravu vezu. Dragana je i REBT terapeut, KBT terapeut, obučena za terapiju parova i seksualnu terapiju. Trenutno je usred pisanja diplomske teze za dobijanja zvanja psihologa terapeuta na univerzitetu u Bolonji i pod supervizijom. Suvlasnik je "Centra za veze i odnose Penco".

Dragana Penco
Privatna arhiva 

Izvor: Sensa