Kako da znate da li vas partner voli? Jedna od najvećih grešaka koju mnogi prave jeste postavljanje pitanja "Da li me voliš?". Ljubav se ne iskazuje rečima, već delima, oduhvatima, rastom, osećajem u srcu. Iako je ljubav teško, pa skoro i nemoguće definisati, Erih From u svom čuvenom delu "Umeće ljubavi" istakao je - "Ljubav je aktivno interesovanje za život i razvoj vašeg partnera."

Sve počinje od osnovne ljubavi prema sebi, ako nju nemamo, kako možemo voleti druge. Setite se reči Isusa Hrista: "Ljubi bližnjega svoga kao samoga sebe". Dakle, ako ne volite sebe kao biće, bez zamki egoizma ili idealizovanja, već samo čista ljubav, ne možete da zahtevate ovu ljubav od drugih, kao i od svog partnera. I suprotno, ako ne volite druge i ne činite dobra dela, kako možete voleti sebe.

Jednostavno možete utvrditi da li je ljubav sa nekom osobom prava. Ruski psiholog MIhail Litvak i autor dela "Psijološki aikido" ističe - kada želite da utvrdite da li ste voljeni, postavite sebi pitanje: "Razvijam li se uz pomoć te osobe ili ne?". Ako se razvijate - voljeni ste, ako se ne razvijate, shodno tome - ne.

Odnosno, ako vas odnos u kojem ste trenutno podstiče na lični razvoj, čini da se osećate dobro i postanete najbolaj verzija sebe, da vaša duša bude čista i otvorena, a vi uspešni i svesni svojih talenata, mogućnosti i svih lepota, onda ste pronašli pravu osobu za sebe. Mnogi su skloni da upadnu uiluziju ljubavi, pa smatraju da toksičan odnos podrazumeva ljubav, da su neke negativnosti prihvaćene, traže krivicu u sebi. Ako ne podstiče na razvoj, već vas sabotira, udaljava od svoje prave prirode, čini da se osećate loše, da stojite u mestu, amožda čak vuče na dno, onda to nije ljubav već toksičan odnos koji ugrožava vaše mentalno zdravlje i kvalitet života.

Već danas odgovorite na pitanje da li vas veza u kojoj ste stimuliše da budete najbolja verzija sebe i donosi sreću. Zaronite duboko u svoju dušu i odgovor da li ste istinski voljeni ili ne isplivaće na površinu.

Izvor: Sensa