Svi smo stalno izloženi negativnim situacijama, stresu, neuspesima u poslovnoj i privatnoj sferi, ostavljamo ljude koje smo voleli, raskidamo veze, patimo… Na sve to reagujemo na različite načine, borimo se, pokušavamo da prebolimo…Neko se sa time nosi za nijansu lakše, a neko teže. To je jedna od razlika između mudrih i srčanih žena.

Mudre žene znaju kako da bolje upravljaju svojim emocijama. I njih pogađaju negativne okolnosti, nisu pošteđene problema, ali se trude da ih lakše prevaziđu. One brzo dolaze sebi, procenjuju situaciju. Kada treba doneti odluku, uvek se rukovode logikom, tj. razumom, a ne emocijama.

S druge strane, srčane žene mnogo dublje doživljavaju sve negativno što im se dešava. Mnogo ličnije shvataju neuspeh, više se preispituju, imaju dosta nesigurnosti, svaku kritiku doživljavaju kao poraz. Njima je mnogo više vremena potrebno da donesu odluku. U životu se mnogo češće upravljaju emocijama, tj.slušaju ono što im kaže srce.

Takođe, mudra žena isto ima trenutke preispitivanja i analiziranja, ali je odlučnija u svojim izborima, ređe se kaje zbog onoga što je uradila ili odlučila. Možda je voljena osoba otišla ili je otpuštena sa posla, nije uspela da ostvari cilj… U životu se stalno smenjuju dobre i loše stvari, a mudra žena se sa njima bori tako što zna da je žaljenje za prošlošću beskorisno. Ima ona svoje periode tuge i borbe, ali se trudi da to što pre osvesti, okrene novi list i nastavi dalje.

Srčana žena, s druge strane, previše brine, čak i kada se nešto bezazleno desi. Onda dugo o tome misli, opterećuje se, preispituje se, razmišlja da li je mogla drugačije da reaguje, da postupi... Ona takođe ima sposobnost da prevaziđe teške situacije, da preboli i krene dalje, samo joj za to treba malo više vremena.

Niko ne može da vam kaže da li je u životu bolje slušati srce ili razum. Ako stalno slušate razum, možete doći u krajnost da stalno radite ono što je ispravno, a ne ono što vas čini srećnim. Možda ste doneli mudru odluku, ali vas ona nije zadovoljila. S druge strane, donošenja odluka pod uticajem emocija takođe može da ode u krajnost, jer impulsi nas ometaju da razmišljamo racionalno. Često nismo u stanju da pravilno sagledamo stvari, zbog čega je velika verovatnoća da ćemo pogrešiti i uraditi nešto zbog čega ćemo se kasnije kajati. Pokušajte da radite na balansu u svom životu. To je najbolji put. 

 Izvor: Sensa