Svi se u nekom trenutku suoče s padom energije koji je često praćen i nezadovoljstvom. Kada se nakon dugog vremena nagomilavaju stres i obaveze, bez trenutaka predaha, naša mentalna energija jednostavno više ne može da podnese taj pritisak. Dešava se da čak i kada napravite pauzu, nemate osećaj da ste se zaista odmorili i da brzo nastupi osećaj zasićenja. ili čak burnout. Postoji mnogo zdravih načina da popravite svoju energiju, od vežbanja do pravilne ishrane, ali mnogi zaboravljaju na dom- on je ogledalo našg života, mesto koje bi trebalo da bude naša oaza i prostor gde punimo baterije. Možda je u njemu problem? Donosimo vam nekoliko predloga inspirisanih feng šui filozofijom koje će vam pomoći da resetujete svoju energiju:

1. Očistite nered

Nered u kući privlači nered i u misli, konfuzije, sumnje, neorganizaciju… Uredite svoje police da budu složene. Dodatne stvari i ukrase složite u kutije, a s vremena na vreme zamenite dekoraciju kako biste osvežili energiju. Čišćenje kuće se često smatra teškim i napornim poslom, ali je ključno da bi se osim prljavštine, izbacila i negativna energija. Zato je čišćenje na prvom mestu. Razmislite kako možete da olakšate ovaj posao i unesete malo radosti, na primer puštajući muziku, otvarajući prozore za svež vazduh i svežu energiju, paljenjem aromatičnih ulja… Uradite češće pomalo umesto da se bavite celom kućom odjednom.

2. Neka energija u vašoj spavaćoj sobi bude lagana i sveža

Rasteretite prostor za spavanje od svih nepotrebnih detalja, uključujući nameštaj. Omgućite pozitivnoj či energiji da slobodno cirkuliše. Neka spavaća soba bude samo za spavanje. Izbacite električne uređaje i jako svetlo. Izaberite tonove koji su lagani i prozračni i čine prostor oazom mira. Za osećaj svežine koristite eterična ulja.

3. Promenite boje

Razmislite o tome da unesete boje kako biste oplemenili prostor. Dok spavaća soba traži mirnoću i sklad, a to se najbolje postiže zemljanim tonovima, u dnevnom boravku i u trpezariji možete se poigrati jačim bojama koje donose novu energiju i motivaciju (crvena, narandžasta, žuta…) To ćete najlakše postići detaljima- jastucima, tekstilom, prekrivačima, tepisima ili krečenjem, na primer, jednog zida...

4. Stavite afirmacije za motivaciju na vidno mesto

Ispišite nekoliko afirmacija koje će vas motivisati i podstaći da više veruje u sebe, da vredite i da zaslužujete samo najbolje. Stavite ih na vidno mesto- na ogledalo, ekran računara ili slično i pročitajte ih svakog dana!

5. Napravite ritual oko planiranja

Pokušajte da bolje organizujete svoje vreme tako što ćete planirati. Na taj način ćete postavite svoje prioritete i odrediti na koje stvari trošite svoju energiju. Učinite svoj ritual planiranja posebnim- sedite za računar ili uzmite neki zanimljivi planer. Skuvajte kafu ili iscedite sok, zapalite mirišljavu sveću i posvetite se planiranju svog vremena! Neka ovo bude ritual u kome ćete uživati!

Izvor: Sensa