Svi radimo na tome da postanemo najbolja verzija sebe, ali to ponekad može biti previše opterećujuće. Mnoge stvari u svom životu uopšte i ne primećujemo kao toksične, a one nam na duge staze oduzimaju vreme, energiju, negativno utiču na naše samopouzdanje i samopoštovanje, čine da osećamo nezadovoljstvo. Evo nekoliko stvari za koje možda niste svesni da su toksične navike:

1. Težnja ka savršenstvu

Perfekcionizam može izgledati kao nešto što bi trebalo veličati, ali to je zapravo toksičan način razmišljanja. Perfekcionizam je povezan sa depresijom, anksioznošću i drugim problemima sa mentalnim zdravljem jer previše fokusirani na to da sve radite ispravno i unutar strogih granica često uzrokuje da sami sebe previše kritikujete zbog često zanemeravljivih grešaka. U našoj prirodi je da grešimo i ne treba zbog toga da se osećate manje vredno. Dozvolite sebi greške, na njima se uči!

2. Gledanje filmova i serija noću

Možda vam je lepo da pogledate nekoliko epizoda serije ili film svake večeri, ako zbog toga kradete od sna, to je jedan vid toksičnog ponašanja. San je tako duboko važan za vas jer se u REM fazi mozak odmara od briga, problema, stresa, oporavlja se od trauma… Ako ne odvojite vreme da dozvolite vašem mozgu i telu da se odmore, to je nešto što vas sigurno vodi u bolest. Isključite pametne uređaje pre odlaska na spavanje, dozvolite organizmu bar sat vremena predaha kako bi mogao da se opusti i lagano utone u san.

3. Ugađanje drugima

Biti ljubazno i saosećajno ljudsko biće je divno i humano. Međutim, takvo ponašanje može da nas uči da su želje i potrebe drugih ljudi važniji od naših. Kada u životu stalno stavljate druge ispred sebe, to vas čini ranjivim da vas iskoriste oni koji možda nemaju na umu vaš najbolji interes, a takođe može da utiče da postanete nezadovoljni i ogorčeni. Na kraju dana, važno je da se podsetite da morate da brinete o sopstvenim željama i potrebama, i da postavite granice sa drugima.

Izvor: Sensa