Na životnom putu očekuju vas razne slučajnosti, izazovi, lepe stvari, prepreke, a svaka od njih može otkriti da li ste na dobrom putu. Psihijatar sa Univerziteta Virdžinija Bernard Bejtman objavio je prilično zanimljivu knjigu pod nazivom "Objašnjavanje koincidencije", gde je govorio o tome kako nasumični događaji ponekad oblikuju našu sudbinu.

Engleski astronom iz 18. veka Edmund Halej došao je do iznenađujućeg zaključka. Iznenada je shvatio da se iz zapisa prethodnih astronoma može pratiti pojava određenih kometa u orbiti Zemlje. U to vreme astronomi su komete nazivali "običnim slučajnostima", iako u stvari to uopšte nisu bile slučajnosti.

Halej se usudio da sugeriše da su ove komete bile isto nebesko telo, koje se pojavljuju u zemljinoj orbiti svakih 75 godina. I ispostavilo se da je bio u pravu. Naučnik je lično posmatrao kako je ova kometa još jednom poletela nebom na Badnje veče 1758. godine, što je ona morala da uradi prema njegovim proračunima.

Ponekad nekoliko slučajnosti može istovremeno da ukaže na nešto specifično. Od nas se zahteva da jednostavno primetimo sve znakove i poruke, da budemo otvoreni, samouvereni i svrsishodni.

Ako ste na dobrom putu, onda imate konkretan cilj: priprema, pronalaženje resursa za izvršenje projekta, pronalaženje stabilnosti u problematičnoj vezi ili rešavanje bilo kojih drugih problema... Sve ove stvari zahtevaju od osobe da napravi konkretne korake i usmeri se na postizanje jednog cilja.

U različitim fazama života, svi moramo da pratimo kako se sprovodi plan koji smo zacrtali. Svi teže sreći i stabilnosti. Ovo je deo ukupnog procesa samorealizacije i neophodan uslov za lični rast. Dakle, slučajnosti su aspekt našeg života koji se jednostavno ne može zanemariti.

Kognitivni psiholog dr Džošua Tenenbaum sa Masačusetskog tehnološkog instituta (MIT) kaže da iako su ovi događaji ponekad potpuno lišeni svake logike i da su obični slučajevi, ponekad su jednostavno neophodni. Dr Tenenbaum tvrdi da slučajnosti doprinose formiranju zaključaka. U stvari, ljudski mozak je programiran da primeti sve abnormalne i nasumične stimuluse. Da bi razumeo te nove stvari i asimilovao novi materijal, pokušava da stvori asocijacije.

Slučajnosti ne treba zanemariti. One se često događaju u pravom trenutku, onda kada je i to potrebno. Primer je kada često naletimo na osobu na potpuno različitim mestima, a onda nam ona postane partner u vezi. Drugi primer je kada sretnemo nekoga ko slučajno predloži novi projekat i kao rezultat toga učestvujemo u njemu baš u trenutku u životu kada nam je promena bila toliko potrebna. Ili se osećamo kao da idemo napred u sopstvenom projektu kroz odnose sa drugim ljudima koji imaju iste ciljeve.

Kako da znate da li ste na pravom putu? Kada primećujete slučajnosti, to je sigurno dobar znak, jer ukazuje da je vaš um otvoren za sve što se dešava oko vas. Kada postanete svesni i vaš mozak počne da traži prilike da nauči nešto novo, uspećete da primetite mnoge važne puteve koji vam se otvaraju u životu.

Još jedan aspekt koji treba uzeti u obzir su negativne slučajnosti. Dva glavna primera su bolest tokom važnog događaja i tehnički problemi tokom prezentacije vašeg projekta. Uprkos užasu ovih incidenata, moramo zapamtiti da je to apsolutno normalno, jer se s vremena na vreme dešavaju loše stvari.

Slučajnost može biti pozitivna, negativna i neutralna. Važno je kako ćemo se odnositi prema ovom događaju. Naš pristup, reakcija, mentalni fokus i ponašanje je ono što zaista određuje našu sudbinu.

Ne zanemarite sve prilike koje vas svakodnevno okružuju. Svaka slučajnost je za vas važna poruka i lekcija. Ako ih primećujete, na dobrom ste putu.

Izvor: Sensa