Nekada nam je teško da definišemo svojaosećanja, ne znamo tačno šta nam smeta, zbog čega smo potišteni, ljuti, tužni... U isto vreme može da se desi da osećamo suprotstavljene emocije. Na primer, osećamo tugu i radost, žaljenje i olakšanje. Da li su takve reakcije normalne? Da li je moguće u isto vreme osećati nešto što je suprotstavljeno?

Psiholozi kažu da je to veoma česta pojava i da, ako se tako osećate, niste usmljeni u svemu tome. To najbolje znaju oni koji pred događaj koji im izaziva anksioznost osećaju na neki način blago radosno uzbuđenje. To se dešava zbog toga što su pojedine situacije u životu toliko složene da izazivaju više od samo jedne emocije.

Koji događaji izazivaju suprotstavljene emocije

Šaram Hešmat, profesor na Univerzitetu Ilinois, ističe da je sasvim normalno da se osoba oseća tužno i srećno u isto vreme. Tuga koja prati, na primer, smrt drage osobe, često se kombinuje sa osećanjem krivice zbog toga što nismo provodili dovoljno vremena s njom dok je bila živa. Osećaj nostalgije za nečim sastoji se od mešavine zadovoljstva koje nastaje dok se sećamo nekih lepih doživljenih trenutaka i bola izazvanog činjenicom da je ovaj događaj zauvek prošao. 

Da li li sukobljene emocije mogu da budu problem?

Nema ničeg lošeg u tome da osećate oprečne emocije. Međutim, osećanje dve stvari u isto vreme može biti zbunjujuće, posebno kada ste suočeni sa izborom. Kada treba da doneste odluku, činjenica da ne znate kako se tačno osećate može samo da vam odmogne. U tom slučaju trebalo bi da definištite koja emocija je jača i ona dobija prioritet.

Ispoljavanje suprotstavljenih reakcija na događaj ne treba posmatrati kao nešto negativno, jer naša sposobnost da istovremeno doživimo više emocija odražava složenost i raznovrsnost sveta u kome živimo. Pomešane emocije nastaju delimično zato što su događaji u našim životima dvosmisleni. Na primer, raskid sa partnerom je i kraj jedne veze i potencijalni početak novog životnog poglavlja. Događaj koji ima više od jednog značenja izaziva u nama nekoliko osećanja: tugu, ali ponekad i olakšanje, pa čak i uzbuđenje.

Ako osećate pomešane emocije, nemojte pokušavati da ih se oslobodite. Psiholozi savetuju da umesto toga, odvojite vreme da ih osvestite, da shvatite zbog čega imate suprotstavljena osećanja, koji su uzroci njihovog javljanja. I što je najvažnije, nemojte osećati krivicu zbog njih- na primer, jer ste osetili olakšanje što je neko otišao iz vašeg života. Niko od nas ne može da u potpunosti kontroliše svoje emocije niti treba da pokušavamo. One se javljaju s razlogom. Pokušajte da otkrijete koji je, to će vam dati mnogo više uvida u sopstveno ja.