Svi smo svakog dana okruženi negativnim vestima, događajima, često i negativnim ljudima. Život nije lak, okruženi smo problemima, poteškoćama… Pod uticajem svega toga i sami počinjemo da mislimo negativno, govorimo u tom kontekstu, što prouzrokuje loše raspoloženje, apatiju i depresiju, manjak samopouzdanje i vere u sebe…Kada pomislimo da je sve oko nas loše i nađemo potvrdu za to u životima drugih ljudi, u vestima koje nas okružuju, možda zvuči neverovatno, ali i tada se oslobađaju hormoni sreće, tj. endorfini. Na taj način upadamo u zamku i razvijamo naviku negativnog razmišljanja. Takav je ljudski mozak - stalno traži šta loše stvari mogu da se dese.

Psihološkinja Loreta Breuning kreirala je naučni program pod nazivom „upravljanje hormonima sreće“ koji pomaže da se mozak podesi na pozitivno razmišljanje. Za to nisu potrebne neke posebne veštine, psihološkinja ističe da je dovoljno 3 minuta dnevno! Evo o čemu se radi:

Znamo da ne možemo da promenimo svet oko sebe. I što više to pokušavamo, više gubimo energiju. Možemo da se sakrijemo ispod pokrivača i odbijemo da napustimo svoje sklonište dok svet ne potane savršen. Ali to se nikada neće desiti i ako to čekamo nikada nećemo biti srećni. Uvek će nam nešto nedostajati.

Umesto čekanja da se nešto desi samo od sebe, treba sami da preuzmemo stvari u svoje ruke!

Nas kontrolišu hormoni sreće i stresa. Ali i mi možemo da kontrolišemo hormone. Ako mozgu svakog dana serviramo negativne emocije, on će ih “nestrpljivo čekati” svakog dana i razviće naviku. Ista logika važi i za pozitivne emocije- kada ih iskusi, zaključuje da je to ono što mu se dopada.

Vežba "3 minuta dnevno"

Postoji jednostavna vežba: pronađite nešto pozitivno na šta ćete se fokusirati, nešto što je vama lično značajno i tako tri puta dnevno. Razmislite šta je to dobro oko vas? Podsetite se svojih snova iz detinjstva. Preplaviće vas osećaj sreće… Kažite sebi da ste sjajni, prelepi, pametni, da ste “kraljica”! Svaki put kada sebi kažete „Ja sam kraljica“, naš mozak je programiran da uradi što više stvari kako bi stvorio taj osećaj.

U početku, ova vežba može da izazove osećaj napetosti jer naše stare neuronske veze će vam sugerisati da su te male pozitivne stvari neuporedive sa “užasnim stanjem” u kojem se nalazite. Ali nemojte da odustajete. Posle šest nedelja, ove pozitivne misli biće za vas stvarne kao i sve ono negativno što ste ranije prvo primećivali.

Stoga treba da naučimo da kontrolišemo hormone sreće, jer pomoću toga možemo postići svoje ciljeve i uživati u životu. Potrebno je samo da odlučimo da budemo srećni. Već danas!

Izvor: Sensa