Ako neko razume čovekovu suštinu, onda je Haruki Murakami, japanski pisac. Njegova proza prepuna je mudrosti, svaka reč ima moćnu poruku i tera na razmišljanje. Neke od njegovih najpoznatijih knjiga su „Lov na divlju ovcu“, „Norveška šuma“ „Letopis ptice navijalice“, „Kafka na obali“, „1Q84“ „Muškarci bez žene“…

Donosimo vam nekoliko mudrih citata Harukija Murakamija koji će vas podstaći da na život gledate malo drugačije:

„Mogu da podnesem bol dokle god on ima svrhu“

Svi se tokom života suočavamo sa boli. Bilo da je u pitanju bol jer nas je neko povredio, izdao, zato što smo izgubili osobu koju smo voleli ili zato što nas boli jer neko nama drag pati. Niko ne voli bol i ne želi da mu se nađe na putu, ali i to će nakada morati da se desi. Za to nikada nismo spremni i svako se s njom snalazi kako zna i ume. Ali bol može da nas nečemu i da nas nauči- na primer da više cenimo ono što imamo, da budemo zahvalni, da promenimo svoj odnos prema ljudima i životu, prema svom zdravlju… Nakon njega dolazi isceljenje, novi početak. I zato svaki bol može i mora da se izdrži jer nas napred vodi jaka želja za životom.

“Ne postoji pogrešno mišljenje. Postoje mišljenja koja se ne slažu sa našim. To je sve.”

Ovo je jedna velika istina koju bi svi trebalo da prihvatimo. Svako zaista ima pravo da misli šta želi o svetu, ljudima, problemima, rešenjima... i mi ne možemo da ga ubedimo u suprotno- jer nije jedno ni drugo nije nužno ispravno. Možda je naše mišljenje pogrešno, a mi mislimo da smo u pravu. Oslobodite se toga, pustite druge da misle šta žele i ne ubeđujte se. Jedino oko čega nema sporenja su činjenice.

“Kretanje u pogrešnom pravcu velikom brzinom gore je nego kad se uopšte ne krećemo.”

Iako je nekada bolje pokušati, pa ne uspeti nego se posle kajati, postoje situacije kada je zaista bolje ne raditi ništa, nego raditi pogrešno. To pogrešno će nas odvesti tamo gde ne želimo, zalutaćemo, izgubićemo i sebe i svoje ciljeve i želje, udaljićemo se od svoje iskonske prirode. Možda ćemo na tom putu nehotice i povrediti nekog drugog, a sve se to ne bi desilo da smo ostali pasivni. Stoga treba dobro promisliti šta je u određenom trenutku najbolji potez.

“Ako se sve dešava onako kako ste hteli, život će postati dosadan.”

Iako možda ne volimo toliko iznenađenja, život je lep i zanimljiv baš zato što je nepredvidiv. Nikada ne može da bude baš sve onako kako smo zamsilili i isplanirali, život ima svoje zakonitosti i planove za nas. I u tome su njegova lepota i raznolikost. Prihvatite sve promene otvorenog srca i uma, prilagodite im se, izvucite najbolje iz njih jer nema poente da im se suprotstavljate. Samo ćete izgubiti vreme.

“Kada se grlimo, delimo svoje strahove.”

Ne postoji ništa utešnije od toplog i iskrenog zagraljaja. Putem njega ne delimo samo ono čega se plašimo, već i svoje brige, dileme, nesigurnost...Ovaj magičan kontakt dvoje ljudi bez reči govori „razumem te“, „sve će biti u redu“, „nemoj da brineš“. Grlite ljude koje volite i koji vam znače, neka znaju da ste uvek tu za vas. Čuvajte ih jer će i oni vas zagrliti kada vam to bude najpotrebnije.

“Izražavajte svoja osećanja. Mnogo je gore da ih potiskujete. Nakupljaće se u vama i postaće sve teža.”

Ovo svi znamo, ali tako često zaboravljamo. Ono što nas muči često zadržavamo u sebi, prećutkujemo, guramo pod tepih. Ali time samo štetimo sebi jer se problem ili frustracija ne rešava time što ćemo se praviti da ne postoje. Opterećivaće nas sve više, bićemo nesrećni, nezadovoljni….dok na kraju ne postane toliko nepodnošljivo. Stoga kažite sve što vam je na umu.

Izvor: Sensa