Svi imamo neke želje u životu koje bismo voleli da nam se ostvare. Priželjkujemo ljubav, sreću, porodicu, bogatstvo, karijeru... Ali isto tako postoji i mnogo stvari koje ne bismo voleli da nam se dese i na njih se obično mnogo više fokusiramo. Često govorimo sebi da nešto ne želimo, na primer:

- Ne želim da budem siromašna.

- Ne želim da budem stara.

- Ne želim da živim ovde.

- Ne želim ovu osobu u svom životu.

- Ne želim da radim ovde.

- Ne želim da budem sama.

- Ne želim da budem nesrećna.

Prema Lujzi Hej, najpoznatijem lajfkouču i motivacionoj govnornici, sve ove izjave, međutim, pokazuju kako smo programirani da se svesno borimo protiv negativnosti u našim životima. Mislimo da ako razmišljamo o negativnim stvarima, pozitivno će automatski doći u naše živote. U stvari, tačno je upravo suprotno! Sećate li se koliko ste se puta u životu fokusirali na ono što ne želite? Da li ste dobili željeno? Verovatno ne. Jer što više negativnih misli imate, više negativnih stvari privlačite u svom životu.

Stoga, sve ono što vam u životu ne odgovara, u velikoj meri potiče od vas samih. Ono čemu najviše pažnje posvećujete postaje trajno u vašem životu. Ako se najviše fokusirate na to kako ste nesrećni, tako ćete se i osećati. Ako se stalno žalite na posao, nikada njime nećete biti zadovoljni niti ćete privući bolju priliku.  Zato Lujza savetuje da se oslobodite negativnih misli i usmerite pažnju na ono što zaista želite u svom životu

Umesto negativnih izjava počnite da izgovarate pozitivne:

- Ja sam bogata.

- Zauvek sam mlada.

- Selim se u novi stan s prelepim pogledom.

- Sa svima imam odlične odnose.

- Radim posao koji volim i koji me ispunjava.

- Volim i voljena sam.

Izjava je odraz vaših uverenja. Negativne izjave samo umnožavaju ono što ne želite. Fraza ne želim da budem siromašna kada se zameni “ja sam bogata” otvoriće nove kanale u vašem umu koji će vas voditi ispunjenju vašeg cilja.

Morate stalno sebi davati takve pozitivne izjave. Ovo važi za sve što želite u svom životu. Postoji još jedna bitna stvar koju treba da znate- izjave treba davati samo u sadašnjem vremenu. Ako sve vreme pričate i razmišljate u budućem vremenu, onda će se desiti upravo to - ceo život ćete čekati ono što možete dobiti upravo sada.

Izvor: Sensa