Seksuanost je važan aspekt u životu svakog čoveka, a kako navodi ruski psiholog Mihail Labkovski, "glavna stvar koju treba da znate o seksu je da se to dešava u vašoj glavi". On otkriva 3 veoma važna pravila koja mogu pomoći da poboljšate situaciju u spavaćoj sobi i uživate u seksu.

1.Ljubav prema sebi

Labkovski napominje da mnogi partneri, muškarci i žene, koriste u vezi seks kao igricu, način manipulisanja emocijama... Da ne biste upali u ove zamke, prvo morate razmišljati o sebi. Cenite svoje želje, razumejte ih, ne lišavajte sebe zdravog seksualnog ispunjenja. Takođe, napominje da je važno da se oslobodimo okvira i stega koje smo jošstekli u detinjstvu. Na primer, žena koja razmišlja da će muškarac loše misliti o njoj ako vode ljubav nakon drugog sastanka, iako ona to želi. Ili, muškarac koji misli da će biti "veći" muškarac ako spava sa što više žena. Ova ograničenja loše utiču na psihu i ugrožavaju kvalitet seksualnog života. Labkovski napominje da kroz zdravu ljubav prema sebi, možete imati i kvalitetan seksualni život.

2. Sposobnost uživanja u trenutku

"Žene se obično zamaraju lepotom, muškarci - tehnikama. Neki smatraju da "nisu dovoljno dobri" i provode ceo čin razmišljajući o sopstvenom izgledu, načinu delovanja. Drugi se plaše da nekako ne pogreše, mučeći partnera pitanjima "da li ti se zaista dopalo?". Međutim, kako sam saznao od svojih brojnih klijenata, predstavnici oba pola generalno otkrivaju sve svoje komplekse i nesigurnosti u intimnim trenucima. Mala digresija. Često su me pitali šta da radite ako se plašite da govorite pred publikom. Dao sam prilično jednostavnu tehniku: treba da prebacite pažnju sa samog procesa govora, sa publike i onoga što ona može da misli o vama, na temu izveštaja, predavanja, govora. Odnosno, potrebno je da "uđete glavom" u finansijski izveštaj koji prezentujete svojim kolegama, a ne da se fokusirate na to kako vam odelo stoji. U seksu, ovaj princip takođe funkcioniše. Naučite da budete u trenutku. Usredsredite se na svoja osećanja, postupke i vezu sa drugom osobom. Prebacite pažnju sa onoga što bi drugi mogli da misle o vama na seks. Videćete kako se kvalitet dramatično menja na bolje." - objašnjava Mihail Labkovski.

3. Želja

Ruski psiholog je napomenuo da treba reći NE svim stavrima koje nam ne prijaju, kao i da seks treba da imamo samo onda kada za to postoji jaka i iskrena želja: "Mnogi ljudi imaju seks na način na koji ne žele, ili čak i kada NE žele. Za neke je ovo "ispunjenje bračne dužnosti", drugi razmišljaju o tome kako da zadovolje partnera, potpuno zaboravljajući na sebe. Postoje pojedinci koji u seksu pristaju na ono što je za njih neprijatno, ne dopada im se, samo da bi pridobili nečiju naklonost. Takvo ponašanje može dovesti do psihosomatskih bolesti poput psihičke erektilne disfunkcije ili vaginizma, kada se žensko telo "zatvara", dolazi do bolnih seksualnih odnosa. Zbog toga je veoma važno da umete da kažete "ne" kada vam se nešto ne dopada i ne prija. Nikada nemojte da imate seks iz sažaljenja, osećaja dužnosti, saosećanja i tako dalje. Preduslov za seks jeste da ga imate samo i isključivo kada to sami želite."

Izvor: Sensa