Na svakodnevni izbor odeće uveliko utiče to kako se osećamo u određenom trenutku. Kada se probudite neraspoloženi, skloniji ste da obučete farmerke i jednostavnu belu majicu nego, recimo, haljinu u omiljenoj boji. Ipak, odnedavno postoji modni koncept koji se temelji na obrnutom načelu – izboru odeće koja će uticati na raspoloženje.

Ukorenjeno u konceptu psihologije boja, tzv. dopaminsko oblačenje je izraz koji je 2017. skovala modna psihološkinja Don Karen, a ovog leta je popularizovan. Ona kaže da odećom možemo da podstaknemo lučenje hormona sreće dopamina, čime možemo da poboljšamo raspoloženje.

Evo kako da praktikujete dopaminsko oblačenje:

OSVESTITE KAKO SE OSEĆATE - Zastanite pred ormarom, promislite kako se osećate, pa razmislite o bojama, teksturama i uzorcima koji vas uveseljavaju.

ZAVIRITE U ORMAR - Premda je hromoterapija pokazala da određene boje izazivaju određene emocije, naša osećanja prema bojama su vrlo subjektivna. Odaberite ono što vas privlači i čini srećnom.

EKSPERIMENTIŠITE SA TKANINAMA - Igranje i kombinovanje različitih materijala, poput tila, flanela, baršuna i pletiva takođe može da utiče na vaše raspoloženje.

IZRAZITE SVOJ STIL - Često odevanjem pokušavamo da se uklopimo u određenu društvenu grupu, a istovremeno da izrazimo svoju autentičnost. Na primer, ako na poslu nosite uniformu koja ne podstiče pozitivne emocije, "usrećite" svoj izgled modnim dodacima poput šarene marame ili odvažnije ogrlice.

Izvor: Sensa