Naše pozitivno raspoloženje raste kada smo okruženi omiljenim mirisima i bojama, što potvrđuju iskustva aromaterapije i kolorterapije. Kolorterapija je poznata i kao hromoterapija i podrazumeva lečenje bojama. Boja zidova u stanu i radnom prostoru, boja odeće, veštačka noćna svetlost... sve to može na nas da deluje štetno ili pozitivno. Narandžasta stimuliše varenje, ljubičasta emocije, plava leči razdražljivost, crvena snažno deluje na srce i krv, a žuta na stomak...

Svako od nas ima svoju boju, onu koja nas opušta. U oblasti terapije bojama najviše se ističe italijanski profesor Vittorio Blani. Ustanovio je da terapeutska primena crvene boje leči srce i poboljšava cirkulaciju krvi. Žuta leči stomačne bolove, mišiće, prste na rukama, povoljno utiče na ljudski um... Zelenom se leče bubrezi, bešika, žlezde i želudac. I tako redom. U prošlom veku prof. dr Nils Riberg Finsen iz Danske koristio je crveno svetlo za lečenje boginja, a za dostignuća u medicini dobio je i Nobelovu nagradu.

Boni Vajtington u svojoj Enciklopediji alternativne medicine savetuje kako vizualizovati boje u meditaciji: "Za radost udišite narandžastu, a izdišite plavu, za vitalnost udišite crvenu, a izdišite tirkiznu, za uspostavljanje ravnoteže u telu udišite zelenu, a izdišite crveno-ljubičastu, za samopouzdanje udišite ljubičastu i izdišite žutu, za povećanje intelektualne sposobnosti udišite žutu i izdišite ljubičastu. Sa bilo kog mesta u mislima prizovite boju neba, sunca, mora, trave, raznobojnog cveća... Lezite udobno na leđa, lagano dišite i udišite nijanse koje u mislima oživljavate."

PageBreak

Kolorterapija u stilu "uradi sam"

Plava je boja intuicije i visokih mentalnih sposobnosti. Opušta, pa je pogodna za prostorije za oporavak. Plavo stimulativno deluje na grlo i štitnu žlezdu, kao i na respiratorni sistem, opušta nas i smiruje bolne menstruacije, usporava puls i normalizuje ritam disanja, snižava krvni pritisak, u slučaju groznice snižava temperaturu. Koristi se i za lečenje nesanice, razdražljivosti, glavobolja i migrena - u tom slučaju oko glave vežite traku plave boje.

Crvena deluje na koren kičme, pa ako osećate bol u ovom delu tela, vežite crveni šal. Crveno aktivira rad žlezda i nervnog sistema, oslobađa adrenalin. Deluje na mišiće, stimuliše nervni sistem, poboljšava rad nadbubrežnih žlezda, pomaže kod prehlade, impotencije, za lečenje boginja, šarlaha, kožnih bolesti, podiže raspoloženje, pokreće na akciju.

Ružičasta, kombinacija crvene i bele, povoljno deluje na emocije. Što češće bi trebalo da je koriste agresivne osobe.

Narandžasta podstiče na razmišljanje, daje vitalnost, entuzijazam, volju za životom. Pomaže nam da se oslobodimo kočnica, izvlači iz depresivnog stanja, oslobađa od frustracija i strahova, oživljava emocije, smiruje nervnu napetost. Tokom jela nije dobro biti okružen narandžastom bojom, jer može da izazove grčeve u želucu, ali posle obroka ova boja stimuliše varenje. Kada ste neraspoloženi, čak i ako ne volite narandžasto, obucite nešto u toj boji i umor i melanholija će nestati.

Žuta je boja mudrosti i intelekta, pa pomaže prilikom umnih napora. Deluje relaksirajuće na depresivne osobe, ima moć detoksikacije organizma, pročišćava kožu, stvara energiju u mišićima, dobro deluje na probavu, stimuliše žuč i limfu. Žuta deluje na stomak, gde najčešće akumuliramo negativnu energiju. Da biste opustili stomak, pre spavanja stavite noge u toplu vodu i zamislite da se sva dnevna napetost slila u vodu.

Zeleno donosi mir, ravnotežu i harmoniju. Zelena boja uspostavlja balans nervnog sistema, snižava krvni pritisak, deluje na probavni sistem, ublažava neuralgije i migrene, stvara osećaj topline, pomaže u izgradnji mišićnog tkiva, jača umne sposobnosti, rešava srčane smetnje i otklanja melanholiju. Zelena boja smiruje srce. Ako se ne osećate dobro, izađite u park i okružite se zelenilom da biste povratili energiju.

Ljubičasta boja podstiče kreativnost, stimuliše emocije, pročišćava misli, jača intuiciju, umiruje psihu. Odlična je boja za meditaciju. Ljubičasta blagotvorno deluje na sve energetske tačke i endokrine žlezde, održava harmoniju i ravnotežu u organizmu, deluje kao sedativ, kontroliše preveliku glad, zaustavlja razvoj tumora... Ljubičasta je prava boja za opuštanje kada smo napeti, ali su kod depresije delotvornije plava i zelena boja.

Tirkizna boja je idealna za razdražljive osobe.