Marijan Rohas Estape je psihijatrica i autorka bestselera „Kako postići da ti se događaju dobre stvari”. Izdvajamo upečatljive citate i savete koji će vas inspirisati i u najtežim trenucima.

Kako objašnjava poznata psihijatrica i autorka Marijan Rohas Estape postoji način da unesemo više pozitivnih emocija u svoj život, a jedan od najboljih je vežbanje pažnje: pokušajte da se fokusirate na pozitivne stvari koje vas okružuju, izgovorite ih naglas, na primer: cvet, nebo, majka, kafa, šta god vam padne na pamet. Ako se fokusirate na sadašnji trenutak, a ne na tamu iz prošlosti ili iluzije o budućnosti, moći ćete bolje da kontrolišete svoj um i telo. Postoji mnogo toga dobrog što ne primećujete jer ste blokirali to područje svog uma. Ne zaboravite da su um i telo jedno na najdubljem nivou. Još jedan savet jeste da negujete želje i ciljeve. Mislite o velikom, delujte u malom. Meni u svakodnevnom životu pomažu širenje ljubavi i briga za druge. To aktivira lučenje oksitocina, hormona ljubavi i prisnosti, koji može da snizi nivo kortizola, hormona stresa.

1. Postoji samo jedan protivotrov za patnju, bol i bolest - ljubav.
2. Ako nekoga pitate šta ga muči, odgovor će se odnositi na prošlost i na budućnost. Zaboravili smo da živimo u sadašnjosti.
3. Oprostiti znači otići u prošlost i vratiti se zdrav i spasen.
4. Hrabrost nije odsutnost straha, nego sposobnost da napredujemo i nastavimo uprkos strahu.
5. Ako nešto snažno priželjkujete, moći ćete to i da zamislite.
6. Da bismo kontrolisali volju, moramo da budemo učitelji vlastite pažnje.
7. Lepota se ne primećuje u trku.
8. Vaši nedostaci ne moraju da vam nanose štetu ako ih poznajete i u stanju ste da ih neutrališete svojom snagom.
9. Sreća ne može da se definiše, ona se „doživljava”.

Izvor: Sensa/Sensa.hr