Jedan od najboljih komičara svih vremena nije uvek imao sjajne i svetle dane u životu, i njegovo raspoloženje nije bilo uvek onakvo kakim ga je predstavljao. Ipak, u njemu je postojala ta iskra optimizami neverovatne vere koja ga je dovela do vrha. Njegovo ime je poznato skoro svakoj osobi na planeti, a filmovi i dalje ne gube popularnost. Slika "skitnice Čarlija" koju je izmislio postao je kult u svetskoj kinematografiji.

Čarli Čaplin ili, kako je tačno, Čarls Spenser Čaplin, nije samo poznati glumac, već i kompozitor i scenarista. I sam je delovao kao reditelj, producent i montažer svojih filmova. Danas se Čaplinova biografija proučava na kursevima reditelja u različitim delovima sveta. Počastvovan je kao čovek koji vešto kombinuje talenat i praktičan pristup snimanju.

Sve je sam postigao. Dečak siroče, koji praktično nije imao šanse da dostigne neverovatne visine, uspeo je da osvoji svet svojim osmehom. "Najviše izgubljen dan u životu je dan kada se ne smejemo" - jedna je od najpopularnijih izjava Čarli Čaplin.

Čarli je imao težak put. Rani odlazak očuha, i bolest majke, ostavljen je da se sam brine o mlađem bratu. Sa 5 godina prvi put se pojavio na sceni, prisilno. Njegova majka više nije mogla da peva u Londonskom music holu zbog problema sa grlom, a puna sala zahtevala je nastup. Tako je mladi Čarli zaradio svoj prvi novac i upoznao javnost.

Nekoliko godina kasnije, majka dečaka završava u psihijatrijskoj bolnici, a oni sami odlaze u sirotište. Čarli je imao 7 godina, a već je bio zadužen za svog mlađeg brata i postao je punoletan. Sa 8 godina počeo je da nastupa u plesnoj grupi , ali mu to nije donelo dovoljno novca za izdržavnaje brata.

Mladi Čarli je prihvatio svaki posao koji je naišao - prodavao je novine, radio je honorarno u štampariji i ponekad se brinuo o bolesnima u bolnici. Čaplinov san se ostvario sa 14 godina. Imao je sreće da dobije stalni posao u pozorištu, gde mu je ponuđeno da bude glasnik u komadu Šerloka Holmsa.

Zbog stalnog rada nije imao vremena da nauči da čita i piše, a u učenju tekstova pomogao mu je mlađi brat. Teško detinjstvo nije moglo da slomi Čaplina, a sada vam donosimo njegovih 6 lekcija koje mogu promeniti i vaš život:

1. "Ništa ne traje večno u našem svetu, čak ni naši problemi."

Sa 19 godina, Čarli Čaplin je dobio posao u pozorištu Fred Karno, koje je bilo poznato po svojim skečevima i pantomima. Ubrzo je mladić postao vodeći umetnik i bio je uključen u skoro sav glavni repertoar. A dve godine kasnije, Čarli i trupa su otišli ​​na turneju po Americi, gde će kasnije ostati. Uspeo je da prođe mnoga iskušenja, koja je sa ponosom i nepokolebljivošću doživljavao, jer je znao da je sve volja Božija.

2 . "Svi smo mi turisti. Bog je naš turistički agent koji je već odredio naše rute, rezervacije i destinacije... Verujte mu i uživajte u životu." – Čarli Čaplin

10 godina kasnije, 1919. godine, stvara sopstveni studio "United Artists" . Tu je Čaplin stvarao svoja remek-dela. Ali samo do 50-ih, a kasnije je zauvek napustio Ameriku. Upravo u ovom studiju su nastale "Zlatna groznica" , "Parižanin" , "Nova vremena" , "Svetla grada". Od svih njih samo "Parižanin" nije naišao na veliki odziv kod gledaoca. Ali u ovoj psihološkoj drami Čaplin je igrao samog sebe. Ali ljudi su već navikli da je Čarli "veseljak sa brkovima i štapom" i nisu želeli da ga vide kao osobu sa drugim osećanjima. Ali Čaplin je znao da sve radi kako treba. Niko nije morao da zna da ima ranjivu dušu.

3. "Volim da šetam po kiši jer niko ne može da vidi moje suze" – Čarli Čaplin.

Optužen je za antiameričke aktivnosti i podršku komunistima. Američki FBI počinje da "kopa" po komičarevom životu. Svi su mu zamerali da je nezahvalan Englez, jer nikada nije prihvatio njihovo državljanstvo. Kasnije će biti optužen da je tajni agent komunista. Godine 1952. Čaplin je konačno proteran iz Sjedinjenih Država i otišao je u London. Ali imigracione službe ne puštaju umetnika unutra, on menja pravac i odlazi u Švajcarsku. Dugo progonstvo nije slomilo Čaplina, jer je znao da je Bog s njim. I da je sve radio po svojoj savesti.

4. "Život je samo putovanje! Zato živite danas. Sutra možda neće biti." - Čarli Čaplin.

Uprkos teškom životu i mnogim iskušenjima, Čaplin se uvek osmehnuo, nosio pozitivu i radost. Imidž veselog i nespretnog Skitnice čvrsto se učvrstio u Čarliju, a on nije odoleo. Uz sve poteškoće i česta putovanja, Čaplin je uvek čuvao zdravlje. I verovao je da sam čovek može da pobedi bilo koju bolest. Po ovom principu je negovao sebe.

5. "Postoji šest najboljih doktora na svetu — sunce, odmor, vežbanje, dijeta, samopoštovanje, prijatelji. Držite se njih u svim fazama svog života i uživajte u životu." - Čarli Čaplin.

I Čaplin je uživao. Do 25. decembra 1977 . Era velikog "tihog Čarlija" je završena, umro je u snu. Ali takva osoba nije mogla da "ode" tiho. Godinu dana kasnije, njegov grob je iskopan, a pepeo je ukraden kako bi se tražila otkupnina. Nakon toga, odlučeno je da se ponovo sahrani u gradu Corsier-sur-Vevei. Nova grobnica je zasuta slojem betona.

6. "Ako vidiš Mesec, videćeš lepotu Božiju,
Ako vidiš Sunce, videćeš silu Božiju,
Ako vidite ogledalo, videćete najbolje stvorenje Božije.
Zato verujte u to." - Čarli Čaplin

Izvor: Sensa