Priče i knjige Paula Koelja mnoge su hrabrile i inspirisale, a neki rado čuvaju njegove citate i služe se njima kao vodiljama u određenim fazama života. Baš jedna takva kratka priča u sebi krije važnu životnu lekciju:

"Dečak je gledao svoju baku kako piše pismo. U jednom trenutku je upitao: "Pišeš li o meni?" Njegova baka je prestala da piše svoje pismo i rekla je unuku: "Pišem o tebi, zapravo, ali važnija od reči je olovka koju koristim. Nadam se da ćeš biti kao ova olovka kad porasteš."

Zaintrigiran, dečak je pogledao olovku. Nije izgledalo posebno. "Ali to je kao i svaka druga olovka koju sam video!"

"To zavisi od toga kako gledaš na stvari. Ima pet kvaliteta koji će te, ako uspeš da ih održiš, učiniti osobom koja je uvek u miru sa svetom:

Prvi kvalitet: sposoban si za velike stvari, ali nikada ne smeš zaboraviti da postoji ruka koja vodi vtvoje korake. Tu ruku nazivamo Bogom, a on nas uvek vodi po svojoj volji.

Drugi kvalitet: s vremena na vreme, moram da prestanem da pišem i da koristim zarezač. Zbog toga olovka malo pati, ali posle je mnogo oštrija. Dakle, i vi morate naučiti da nosite određene bolove i tuge, jer će vas oni učiniti boljom osobom.

Treći kvalitet: olovka nam uvek omogućava da koristimo gumicu da izbrišemo sve greške. To znači da ispravljanje nečega što smo uradili nije nužno loša stvar; pomaže nam da ostanemo na putu ka pravdi.

Četvrti kvalitet: ono što je zaista važno kod olovke nije njena drvena spoljašnjost, već grafit iznutra. Zato uvek obratite pažnju na ono što se dešava u tebi.

Konačno, peti kvalitet olovke: uvek ostavlja trag. Na isti način treba da znaš da će sve što radiš u životu ostaviti traga, pa pokušaj da toga budeš svesan u svakoj svojoj akciji."

(Sensa)

BONUS VIDEO:

Životna priča Milenka Pavlova o glumi, dva braka i 12 selidbi Kurir televizija