Koračajući svakog dana kroz život mnogo toga učimo, shvatamo, grešimo, ispravljamo greške... Nekada ih pravimo ponovo, a dešava se i da ništa ne naučimo... Sve je to život. Ali postoji nekoliko lekcija u životu koje možemo i treba da naučimo jer će nam promeniti život u potpunosti. Evo nekih:

1. Ako želiš nešto od života, moraš nešto i da žrtvuješ

Većina ljudi želi da dobije nešto bez rizika. Rezultat bez ulaganja. Umesto da razmišljate o tome šta želite da dobijete, prvo se zapitajte: „Čega sam spreman da se odreknem da bih ovo dobio?“ Ako želite da izgradite trbušnjake, morate biti spremni na upalu mišća, znoj, redovni odlazak u teretanu i na zdravu ishranu. Ako želite da budete uspešni u poslu, morate vredno da radite, da se krećete među ljudima, sklapate poslove, ponekad i rizikujete, donosite važne odluke i da budete u stanju da se nosite sa mogućim neuspesima koji će vas mnogo naučiti. Ako se iznenada nađete da želite nešto iz dana u dan, iz godine u godinu, ali se ništa ne dešava, onda je moguće da je ono što zaista želite samo da sanjate. Moguće je da uopšte ne želite ništa jer niste spremni da trpite teškoće i radite kako biste to i postigli. Ali ako odlučite da nešto zaista želite, postavite sebi još jedno pitanje: „Kakav rezultat mogu postići za godinu dana, na osnovu mojih svakodnevnih aktivnosti?“  Vaš cilj vam se neće približiti sve dok mu se sami ne približite.

2. Naučite kada treba da odustanete od nečega

Iako nas stalno uče da ne treba da odustajemo, nije baš sve tako crno-belo. Nema poente da se grozničavo držite za nešto, ako od toga nemate koristi, ako vam ne donosi zadovoljstvo, ako vas iscrpljuje, ukoliko vam oduzima vreme… Zbog čega biste nastavili to da radite? Nije uvek cilj ostvariti najbolji rezultat, već najbolji od svih mogućih. Da bismo to uradili, samo treba da pravilno upravljamo svojom energijom, vremenom i stavom. Ali pre nego što to uradite,postavite sebi pitanje: kako da znate kada da popustite, a kada da se žestoko borite za ono što želite? Ne postoji definitivan odgovor na ovo pitanje, ali kada se nađete u situaciji u kojoj morate da birate između kompromisa i borbe za pobedu, zapitajte se: „Da li mi je ovo zaista potrebno? Sposobnost da se razlikuje ono što je neophodno od željenog je od velikog značaja u svim sferama života. Nikada nemojte praviti kompromise oko onoga što vam je zaista potrebno i bitno, ali budite dovoljno fleksibilni kada su u pitanju stvari bez kojih možete da živite. Dakle, fokusirajte se na ono što je zaista važno i ne trošite energiju nepotrebno.

3. Sreća ne počinje od ljubavi, odmora, posla ili novca. Počinje načinom na koji razmišljate i šta svaki dan kažete sebi.

Razmislite samo o tome šta obično govorite tokom dana. Recimo da imate listu obaveza za taj dan i da vas neko pita šta planirate da uradite danas. Obično odgovorite: “moram da odgovorim na gomilu mejlova… i moram da odem do banke“ „moram na utakmicu svog sina“… . Pričajući o svojim planovima na ovaj način, čini se da ništa ne radite, ali osećate unutrašnji otpor i težinu tereta koji je pao na vaša pleća. Neprekidno „mora” su podsetnici da se morate naterati da to uradite. Ali šta ako jednostavno zamenite "moram" u svom odgovoru sa "posetiću...", "ići ću..."”odgovoriću“? Ova jednostavna razlika u jednoj reči može napraviti veliku razliku u tome kako razmišljate i kako se osećate. Probajte. Jer istina je da ako vam se nešto ne sviđa, možete ili promeniti ono što vam se ne sviđa ili promeniti svoj stav prema tome. A ovo drugo je često najbolje rešenje. 

4. Sve u životu je ograničeno.

Nikada ne možete pročitati sve knjige koje želite, nikada nećete moći da steknete sve profesionalne veštine koje želite. Nikada ne možete dobiti sve što želite od života. Nikada ne možete provesti svo vreme sa ljudima koje volite. Ograničeni ste, kao i svi drugi. U igri života, svi dobijamo šanse, pitanje je samo kako ćemo ih iskoristiti. Birajte ono što je najbolje za vas, a ne za druge. Koristite pametno svoje vreme jer ne možete da ga vratite. Provodite vreme s ljudima koje volite jer njih jednog dana više neće biti pored vas. Uradite ono što želite dok možete. Ne ostavljajte život za sutra. Ali isto tako vodite računa da se ne forsirate svakog dana da izvlačite maksimum, jer je to druga krajnost.

5. Može biti teško suočiti se sa istinom, ali je mnogo teže bežati od nje ceo život

Istina ume da boli, da povredi, ali život u laži nije život. Biti iskren prema sebi znači pronaći hrabrost da prihvatite ono što jeste i podelite to sa svetom. Budite slobodni da svetu pokažete osobu koja je prava, koja zaista takva jeste. Prihvatite sebe sa svim vrlinama i manama. U vama je dovoljno svetlosti da osvetli put ka vašem cilju. Sa radošću primetite svoju različitost od drugih, svoje male neobičnosti i lične karakteristike. Ako se osećate kao riba van vode, potrudite se da pronađete sebi novi potok, nemojte se prilagođavati drugima. Ne odustajte od sebe! Tek tada ćete moći da budete iskreni prema drugima, da volite druge. Uvek se zalažite za istinu u odnosima s drugima.

Izvor: Sensa