Šta znači biti samostalna i samosvesna žena u današnje vreme? To nije samo žena koja želi da ima uspešnu karijeru i da ispui svoje profesionalne želje. Ona ima vrednosti u koje veruje, principe kojih se drži i od kojih ne odstupa, čak ni kad joj drugi kažu da to nije dobro. Ona veruje u sebe i zna gde ide. Evo koje su osobine samostalne i samosvesne žene danas:

1. Važno vam je obrazovanje

Mislite da žena mora biti edukovana i da je to jedno od ključnih stvari kako bi mogla da se ostvari, da živi onako kako želi, da sledi svoje snove, da bude nezavisna... Obrazovana žena ima mnogo veće šanse da zbaci tradicionalne i patrijarhalne okove, ako živi u sredini gde su oni i dalje dominantni. Obrazovana žena može da stane rame uz rame sa bilo kojim muškarcem i da bude podjednako uspešna, priznata i cenjena u svojoj oblasti. Njoj ne treba potvrda drugih da bi znala koliko vredi.

2. Volite da širite svoje vidike

Svestrani ste i radoznali, dobro obavešteni. Pratite zbivanja u svetu, znate šta je aktuelno na međunarodnoj političkoj sceni i u sferi ekonomije, ali interesuje vas i zaštita životne sredine, stalno čitate nešto novo u oblasti psihologije, zdravlja, volite književnost, umetnost…Najviše vam prija razgovor s mudrim ljudima, koji mnogo znaju i imaju veliko životno iskustvo. Volite da razmenjujete mišljenja i da sukobljavate stavove.

3. Finansijski ste nezavisni

Imate svoj “dinar” i novac trošite onako kako vi želite, bilo da su u pitaju odeća, obuća, tretmani lepote, usavršavanje... Nikome ne polažete račune, a oko nekih većih investicija u kuću/stan, kupovinu auta i slično, konsultujete s partnerom.

4. Mislite da majčinstvo nije dužnost, već želja

Pitanje materinstva kao dobrovoljne odluke žene i dalje izaziva burne rasprave. Mnogi su danas uvereni da je rođenje dece obaveza, a ne lična odluka svake žene. Smatrate da niko nema pravo bilo šta da nameće drugima, pa tako ni odluku o osnivanju porodice. Ako imate svoju decu, ne osuđujete one koji ih ne žele. Ako ste vi među onima koji ne žele decu, ne znači da ne volite decu svojih prijatelja, rođaka…Smatrate da svako ima prava da vodi život kakav želi.

5. Oblačite se onako kako želite

Kada vam se nosi mini suknja, nosite je s ponosom, sviđalo se to nekom ili ne, a isto tako se ponašate kada je u pitanju šljampava trenerka i duks. Odeću ne delite na prikladnu za ove i one godine ili za neudate i udate žene… Nemate komplekse, sigurni ste u sebe i oblačite se onako kako želite. Ne zanima vas da li i šta drugi komentarišu o vašem izgledu, vi se ne bavite drugima.

6. Ne mislite da je ženi mesto u kuhinji

Možda su žene domaćice sve manje prisutne u savremenom društvu, ali od žena se i dalje očekuje da nakon što završi s poslom, dođe kući i spremi obrok svojoj porodici. Kod vas ovo nije isključivo ženski posao. Vi i partner se smenjujete u kuhinji i uopšte oko kućnih poslova, a kada vam se ne provodi vreme za šporetom, naručite dostavu hrane. Ne biste mogli da budete s nekim ko bi očekivao da se odreknete karijere kako biste provodili vreme kod kuće.

7. Ne stidite se da uživate u intimnosti

Početkom 20. veka u društvu je trijumfovalo uverenje da je glavna funkcija žene rađanje, odnosno zadovoljenje muškarca. Vi se ne plašite da uživate u svojoj intimnosti, da o tome otvoreno razgovarate i da bez stida kažete šta želite i ne želite. Partner koji je sebičan i misli samo na svoj užitak nema mesta u vašem životu.

8. Ne stidite se svog tela

Prihvatate svoje telo sa svim vrlinama i manama, ne stidite se ni bora, ni strija niti celulita. Odbacujete sve terore savršenosti i živite slobodno i neopterećeno, uživajući u životu. Na komentare da ste “predebeli za šorts” ili “prestari da biste nosili kratak top” samo se nasmejete i nastavite dalje. Isto tako, ako poželite nešto da promenite na sebi, to ćete i uraditi, bez stida, jer vaše telo je vaša stvar.

Izvor: Sensa