Na kraju krajeva, više od svega drugog žalimo za prilikama koje smo propustili jer smo bili prezauzeti trivijalnim stvarima. Predstavljamo šest veoma uobičajenih svakodnevnih odluka koje nas na kraju dovode do toga da počnemo da razmišljamo „da sam samo...“.

Pokušavate da impresionirate druge umesto da se fokusirate na sopstvene ciljeve
Za deset godina neće biti bitno koju obuću danas nosite, kako izgleda vaša kosa ili koju marku odeće nosite. Biće važno kako ste živeli, kako ste voleli i šta ste usput naučili.

Ako želite da impresionirate nekoga, impresionirajte sebe napredovanjem u nečemu na šta ćete biti istinski ponosni. Fokusirajte se na ono što je važno!
Neverovatno je šta možemo da postignemo u danu kada ne brinemo stalno o tome šta svi drugi na svetu misle i rade.

Ne preduzimate sledeći korak jer ste previše nesigurni
Prihvatite neizvesnost! Život je rizičan posao. Sa svakom odlukom, svakom interakcijom i svakim korakom koji preduzmete, preuzimate određeni rizik. Istinski živeti znači preuzeti odgovornost za svoje postupke i verovati sebi.

Ako to ne učinite — ako dozvolite da neizvesnost pobedi — nikada nećete znati sa sigurnošću šta bi se dogodilo da ste reagovali, a na mnogo načina to će biti gore od saznanja da je vaš predosećaj bio pogrešan.

Ne treba vam garancija. Život ne funkcioniše tako. U životu nam može biti udobno ili možemo biti hrabri, ali ne oboje u isto vreme.

Fokusirate se na poraze, a ne na prilike
Istina je, u prošlosti ste ponekad podbacili i bili povređeni. Ali istina je i da ste voleli i bili voljeni. Da ste rizikovali i pobedili. Da ste postali ne samo stariji, već i mudriji.

Bolje je živeti život pun malih neuspeha iz kojih učimo nego život pun žaljenja što nikada nismo probali nešto novo.

Da li ste ikada videli dete koje uči da hoda? Mnogo puta se spotaknu i padnu pre nego što uspeju. Neuspesi su prilike za učenje. Često su potrebni bol i strpljenje da bi se postigao napredak. Zato ne dozvolite da vas vreme prešiša. Nemojte provesti ostatak svog života pitajući se zašto niste uradili ono što sada možete.

Glumite žrtvu
Život ne deluje uvek kao poštena igra, ali ne morate dozvoliti da vas prošlost definiše. Ako uvek igrate žrtvu, uvek ćete se osećati kao žrtva.

Sećate se onog vremena kada ste mislili da ne možete preživeti? Uspeli ste i uradićete to ponovo! Ne dozvolite da vas izazovi sruše. Ne dozvolite da vas nesigurnost sagne.

Na kraju krajeva, vaše iisceljenje i rast zavise od vaše spremnosti da preuzmete odgovornost za svoj život od ovog trenutka pa nadalje , bez obzira na to ko je doprineo da vaš život bude takav kakav jeste.

I ne, vi niste odgovorni za sve što vam se dešava, ali ste odgovorni za otpuštanje samoporažavajućih obrazaca razmišljanja.

Ne provodite dovoljno vremena sa pravim ljudima
U nekom trenutku, poželećete da budete u blizini nekoliko ljudi koje najviše volite. Zato već danas provodite više vremena sa ljudima zbog kojih se osećate dobro, a manje sa onima koje biste želeli da impresionirate.

Nikada nemojte biti previše zauzeti da biste u svom danu napravili mesta za one koji su vam najvažniji.

Ne izražavate svoju ljubav otvoreno i potpuno
Nema sumnje da ćete izgubiti ljude u svom životu. Shvatite da bez obzira koliko vremena provodite sa nekim ili koliko ga cenite, nikada se nećete osećati kao da ste proveli dovoljno vremena zajedno. Zato jasno izrazite svoju ljubav!

Recite ljudima šta treba da im kažete. Ne izbegavajte ranjive, iskrene razgovore samo zato što vam je neprijatno. Nikada ne znate kada više nećete imati priliku za njih.

Nemojte da živite sa nepotrebnim kajanjem - nemojte jednog dana da poželite da ste uradili stvari drugačije, posebno nešto tako jednostavno, ali važno kao što je branje cveća za ljubav svog života.

Izvor: Sensa.si

BONUS VIDEO: