Ukorenjen u vekovima francuske tradicije, koncept razmišljanja joie de vivre postao je sinonim za francuski način života – filozofiju koja se fokusira na pronalaženje lepote i sreće u svakodnevnim iskustvima. To znači prihvatanje dobrih stvari u životu, traženje radosti u najobičnijim trenucima i uvažavanje sveta oko nas. Ovaj stav prema životu oblikovao je francusku kulturu i nastavlja da inspiriše ljude širom sveta u njihovoj potrazi za ispunjenijim životom, navodi Resort Lifestile Magazine.

Joie de vivre u svakodnevnom životu

Hrana: Francuski pristup obedovanju je savršen primer koncepta joie de vivre na delu. Obroci se vide kao prilika za povezivanje sa voljenima i uživanje u ukusnoj hrani i vinu. Od ležernih ručkova u kafićima na otvorenom do večera sa više jela pripremljenih s ljubavlju i pažnjom, Francuzi nastoje da uživaju u svakom obroku i odvoje vreme da istinski cene ukuse i teksture svoje hrane.

Umetnost i kultura:Joie de vivre je takođe duboko ukorenjena u francuskom uvažavanju umetnosti i kulture. Francuska je dom bezbroj muzeja, galerija i pozorišta, a Francuzi su poznati po svojoj ljubavi prema književnosti, muzici i filmu. Slaveći i podržavajući umetnost, Francuzi neguju lepotu i kreativnost koja ih okružuje.

Moda: Francuzi imaju besprekoran osećaj za stil. Joie de vivre se ogleda u njihovom pristupu modi koji naglašava kvalitet, eleganciju i autentičnost. Ulažući u bezvremenske komade i dajući prioritet ličnom stilu nad prolaznim trendovima, Francuzi svojim izborima otelotvoruju koncept joie de vivre.

Slobodno vreme: U Francuskoj se slobodno vreme smatra suštinskim delom zaokruženog života. Bilo da se radi o uživanju u laganoj šetnji u lokalnom parku, provođenju popodneva čitajući na suncem okupanom trgu ili susretu sa prijateljima na aperitivu u bistrou u komšiluku, Francuzi daju prednost opuštanju i društvenoj povezanosti.

Lepota: Francuzi duboko cene lepotu u svim njenim oblicima, od zadivljujuće arhitekture i bujnih vrtova do vešto aranžiranih buketa cveća i pedantno napravljenih kolača. Ova pažnja posvećena detaljima i proslavljanje estetskih aspekata života sastavni je deo francuskog joie de vivre.

Francuski koncept joie de vivre je proslavljanje jednostavnih životnih zadovoljstava, stav koji podstiče život u sadašnjem trenutku i pronalaženje radosti u svakodnevnim iskustvima. Prihvatajući ovaj način razmišljanja i ugrađujući ga u svoj svakodnevni život, Francuzi gaje duboko poštovanje prema lepoti i sreći koja se može naći u svetu oko njih. Bilo da se radi o uživanju u ukusnom obroku, opuštanju uz omiljeni roman ili jednostavnom druženju sa voljenim osobama, suština ovog koncepta je podsetnik da svaki trenutak iskoristite na najbolji način.

Izvor: Sensa.hr

BONUS VIDEO: