U kulturi koja je kreativnost i umetnost učinila pomodarskom, često prestajemo da se bavimo hobijima i stvarima koje nas raduju i tako sami sebe odsečemo od sopstvene urođene, kreativne energije i stvaralačke potencije. Dodatno, uvrženo mišljenje da, ako ne proizvodimo nešto megalomansko, odobreno od zajednice ili poslovno validirano – nije ni vredno da se time bavimo, onemogućava nam da krenemo u realizaciju svojih snova i talenata. Kada ne poverujemo sebi i svojim darovima da će nas oni odvesti korak dalje, može nam se učiniti da ne znamo šta bi nas usrećilo, kako da se osećamo ostvareno i zadovoljno, te ispunjeno, pronalazeći smisao u sopstvenom životu i svakodnevici.

Celovito zadovoljstvo ne može doći i iz nas proisteći, ukoliko imamo fokus isključivo na profesionalnom, uspehu i materijalnim vrednostima.

Iako ne negiramo moć sistema, važnost ciljeva i umnog razmišljanja, društvenu klimu i želju za uspehom, novčanu stabilnost, ipak ukoliko živimo isključivo taj deo sebe, postavlja se pitanje šta sve propuštamo, kada sebi ne dopuštamo da uđemo u svoje dubine, osnažimo sopstvene talente i hobije, pokrenemo ruke, glas i telo.

Ukoliko se naš pristup danima, kroz godine koje smo živeli, uglavnom sastojao od odvajanja privatnog od poslovnog života, ličnog od razvojnog, zabavnog od zrelog, to svakako ne znači da je vreme izgubljeno i da ne možemo da povratimo svoju snagu, integrišemo lični i poslovni život sa željama i idejama, hobijima i potencijalima. Zato je dobro znati da, čak i ako se nalazimo u životnoj fazi gde nam je sve ravno i izgubljeni smo, gde se ne osećamo zaista živima, gde sve imamo - ali nismo srećni i ispunjeni, postoji rešenje i ono je nadomak naših ruku.

Kreativnost ili snalažljivost?

Kreativnost je nešto sa čim dolazimo na svet i bojimo sopstvene dane, čak i ako se tako ne osećamo svakodnevno, ako smo blokirani u želji da se izrazimo na nama autentičan način, ili se bojimo da budemo svoji i živimo glasno.

Ona predstavlja mogućnost transformacije iz ideje u realizaciju, ona je sila i snaga koja pokreće, budi i neguje – a bavljenje njome, podstiče njen razvoj i umnožavanje svega što dotaknemo i čega se prihvatimo. Otključavanjem kreativnosti, život postaje smislen i lep.

Rešenja za našu zaglavljenost, često su kreativna i nalaze se tamo gde ih najmanje očekujemo. Kreativnost se stoga nalazi u svemu i svuda, samo njenoj transformativnoj moći ne prepisujemo kreaciju, već moć snalažljivosti.

Iako bismo na našim prostorima za sebe rekli da smo snalažljivi, ipak bih tu reč pretočila u kreativni, jer je snalažljivost vezana za preživljavanje u šumi, a kreativnost u sistemu.

Kreativnost nije poseban tok, pojam za sebe ili nešto što samo neki od nas mogu da otkriju, u nju uđu i u njoj uživaju. Samim tim što smo živi ljudi, imamo sposobnost i moć da stvaramo svoje dane i život. U našim svakodnevnim izborima – od toga kako će nam zvoniti alarm, preko pripreme obroka, do planiranja naših aktivnosti za vikend – mi se, čak i kada nismo svesni, bavimo svojom maštom i, u tom procesu, oblikujemo i gradimo svoje živote. Ovo je kreativnost u svom izvornom obliku, pretočena u opipljivost.

Međutim, ukoliko smo godine proveli van kreacije, može nam se učiniti kako nije najlakše vratiti se moći koju ona ima, a koja struju kroz naše telo i srce, u kome žive naši snovi. Upravo zato sam rešila da sa vama podelim 7 faza kreativnog buđenja i kako da iz jedne, lako pređete u drugu.

Poslušajte epizodu o 7 faza kreativnog buđenja:

Kada poslušate epizodu, nakon nekoliko nedelja, može se dogoditi da osvestite potisnute želje i ideje. Može se desiti da iz vas potekne energija i velika strast. To je sasvim prirodno, jer nešto što smo dugo sakrivali od sebe, ne znači da je nestalo, već je bilo sklonjeno od naših očiju.

BONUS VIDEO:

Ako vas otključavanje sopstvene kreativnosti i potentne snage pokrene na to da poželite učiniti nešto više, napraviti naredne korake, podstaknite sebe u realizaciju; ili pak osvestite da ste nekada davno želeli da se bavite umetnošću, i doživljavate sebe kao kreativnu osobom, predlažem vam da posluštate epizodu podkasta Živeti glasno – Načini za ostvarenje umetničkih snova.

Izvor: Sensa/ Sofija Borković

Sofija Borković je umetnica, preduzetnica, mentorka i autorka podkasta Živeti glasno posvećenog kreativnosti i stvaralaštvu. Na mentorskom programu Živeti glasno i krasno, svojim mentijima pomaže da se vrate talentima i ispune sopstvene neotključane potencijale.