Selma Baćevac, koja stoji iza Insagram profila balaknmamatherapy, pomaže ženama i majkama sa Balkana da izleče svoje traume iz ranog detinjstva, a ne da ih prenose na sledeće generacije i uspostave dublju vezu sa sobom i svojom decom.

Ne, zagrljaji, utehe, igranje sa decom i razgovor o njihovim osećanjima neće pokvariti vaše dete. Neće ga učiniti slabim. Iako mnogi tako misle, nauka dokazuje da je dete koje odrasta u sigurnoj vezi sa emocionalno stabilnim roditeljima osnaženo i osnaženo da postane zdrava samostalna odrasla osoba.

Kada roditelji pružaju svom detetu ljubav, pažnju, podršku i emocionalnu vezu, to može rezultirati bezbednom vezom roditelj-dete. Deca koja razviju sigurnu privrženost su obično emocionalno stabilnija, samouverenija i sposobna da razviju zdrave odnose sa drugim ljudima.

Neuronauka takođe pruža uvid u ove procese. Istraživanja su pokazala da emocionalna veza između roditelja i deteta može uticati na razvoj i funkcionisanje dečjeg mozga. Pozitivne interakcije, kao što je držanje bebe, nežnost i igranje, mogu stimulisati oslobađanje hormona ljubavi kao što je oksitocin, koji promoviše osećaj povezanosti i bliskosti.

Pored toga, istraživanja su pokazala da dugotrajno zanemarivanje ili nedostatak emocionalne podrške mogu imati negativne efekte na mozak i emocionalni razvoj deteta. Nedostatak emocionalne veze može dovesti do povećanog odgovora na stres i smanjene sposobnosti regulacije emocija.

Stvari koje su balkanske majke radile u prošlosti i koje više ne pripadaju sadašnjosti:

1. Deci ne pretimo oklagijom ili kaišem.
2. Ne pretimo i ne kažnjavamo decu kaiševima.
3. Ne bacamo papuče i cipele na decu.
4. Ne teramo decu da jedu kada im se ne da ili da moraju da jedu sve ako žele da odu od stola. Ne zovemo ih sakupljačima ili debelima.
5. Ne svađamo se sa partnerom pred decom, ne vičemo na partnera pred detetom. Partnerske probleme rešavamo sami. Glavni prioritet oba partnera je osećaj sigurnosti deteta.
6. Ne teramo decu da grle nekoga – čak ni baku i dedu, ako oni to neće.
7. Ne pretimo, ne ponižavamo i ne psujemo decu. Ne izgovaramo rečenice poput „zato što sam tako rekao“. Pokušavamo da razumemo kroz šta naše dete prolazi, pričamo sa njim o njegovim osećanjima i objašnjavam stvari koje ne razume.

Izvor: Sensa.si

BONUS VIDEO:

VASPITANJE BATINAMA NEDOPUSTIVO! Srbi misle da je NORMALNO TUĆI decu, a zapravo je to OGROMAN PROBLEM (KURIR TELEVIZIJA) Kurir televizija