Da li imate prijateljstvo koje za vas više predstavlja obavezu nego ljubav i podršku? Da li imate prijatelja koji uvek izgleda kao da ga prati oblak negativnosti? Može biti teško nositi se sa prijateljem koji se stalno žali, kritikuje vas, više puta vas je izdao i povredio... Važno je da znate da svi prolaze kroz teške situacije i da im je potrebna podrška prijatelja. Ali kada ta negativnost postane stalno prisustvo u vašem životu, to može biti emocionalno iscrpljujuće.

Evo prvih 6 znakova da je vreme da prekinete odnos sa negativnim prijateljem:

1. Imaju neprestani tok pritužbi - Da li imate prijatelja kome se čini da uvek ima na šta da se žali? Bilo da je u pitanju njihov posao, njihov partner ili čak vremenske prilike, njihova stalna negativnost može da utiče na vas. U prijateljstvu je priamrno saslušati prijatelja, ali ako se prijatelj stalno žali i ništa ne preduzima da se pormeni, ne sluša vas, a njegovo ponašanje utiče na vas i osećate da ne možete da mu pomognete, možda je vreme da se udaljize.

3. Osuđuju i ne mogu da prestanu da ističu vaše mane - Niko ne voli da stalno bude osuđivan i kritikovan od strane svog takozvanog prijatelja. Ako vaš prijatelj uvek ukazuje na vaše mane i daje neželjene savete, vreme je da prepoznate znakove negativnog prijatelja i da ih oslobodite. Dobar prijatelj vas prihvata takvog kakav jesi, mane i sve ostalo, ali i daje prilike i savete da rastete i razvijate se nabolje. Ne dozvolite da vas njihovo licemerno ponašanje emocionalno i mentalno sruši. Vreme je da se oprostimo od toksičnosti i napravimo prostor za pozitivne i podržavajuće odnose.

3. Ne podržavaju vas - Zamislite, na ivici ste postizanja ogromne prekretnice i umirete od želje da podelite uzbudljive vesti sa svojim najbližim prijateljem. Ali čim počnete da pričate, oni vam daju polovičnu reakciju "o, to je lepo" i brzo promene temu. Čini se da vam prijatelj nikada ne čuva leđa ili vas podržava u vašim nastojanjima. U stvari, čini se da su oni uvek previše zauzeti sopstvenim problemima, ali kada vama treba pomoć, nestaju.

4. Koriste osećaj krivice i emocionalne ucene da bi vas kontrolisali - Da li se ikada osećate kao da se vaš "prijatelj" igra sa vama. Ako je vaš odgovor da, onda je to jedan od znakova da je vreme da prekinete prijateljstvo. Ovi previše negativni prijatelji imaju podmukli način da manipulišu da im date ono što žele, bilo da je u pitanju vaše vreme, novac ili pažnja.

5. Stalno zadiru u vaš lični prostor i prelaze granice - Da li ste umorni od osećaja da vas guši prijatelj koji vam jednostavno ne daje prostora? Vaši pravi prijatelji će razumeti kada vam treba trenutak za sebe, ali previše negativan prijatelj će ignorisati vaše granice i stalno će vas bombardovati porukama i pozivima. Ne dozvolite da vas njihov nedostatak poštovanja prema vašim granicama više vuče dole. Vreme je da uspostavite zdravija, pozitivnija prijateljstva.

6. Ne želi da promeni toksično ponašanje - Da li se stalno pravdate za ponašanje svog preterano toksičnog prijatelja i pokušavate da racionalizujete njegovu negativnost? Koliko god to bilo teško prihvatiti, neki ljudi jednostavno odbijaju da promene svoje negativne načine. Jednostavno nemaju samosvest i motivaciju da naprave pozitivne promene u svojim životima ili ne žele da se potrude.

Ako vaš prijatelj spada u ovu kategoriju, vreme je da se zapitate: da li je ovo prijateljstvo zaista vredno emotivnog danaka koje vam nanosi? Ako ne, onda ne dozvolite da vas toksični prijatelj spreči da živite kvalitetno svoj život.

(Sensa)

BONUS VIDEO:

DR PAVLE KONDIĆ: Amfilohije mi je bio sve - i otac i majka! Ja sam siroče (KURIR TELEVIZIJA) Kurir televizija