Svakodnevica nas često ophrva svojim zahtevima i izazovima. Toliko, da zaboravimo da živimo ovaj jedinstveni dar života koji nam je dat. Kada se sledeći put nađete ophrvani brigama i crnim lsutnjama setite se ovih 10 stvari:

1. Kontrola je iluzija
Postoji toliko mnogo faktora koje ne možemo da kontrolišemo u životu. Jedina stvar koju možete kontrolisati su vaše reakcije. Tu je vaša prava moć. Možda Alan Vots najbolje objašnjava zašto nijedan događaj ne bi trebalo da označimo kao „dobar“ ili „loš“: „Istina je da mi tako malo znamo o životu, da zapravo ne znamo šta su dobre, a šta loše vesti… Ceo proces prirode je integrisani proces ogromne složenosti i zaista je nemoguće reći da li je bilo šta što se u njemu dešava dobro ili loše — jer nikad se ne zna šta će biti posledica nesreće; ili nikad ne znaš kakve će biti posledice sreće.”

2. Očekivanja i vezanost dovode do patnje
Kao što nemamo kontrolu nad svime u životu, ništa nikada neće ispasti onako kako mi želimo. Pokušajte da napustite način na koji mislite da stvari treba da budu i jednostavno uživajte u životu kakav jeste.

3. Sve je nesavršeno, čak i vi
Ništa u univerzumu nije savršeno. Imaćete svoja ograničenja u nekim aspektima života. Oslobađajuće je da ih prihvatite i krenete dalje.

4. Briga je gubljenje vremena
Briga nikada neće promeniti ono što će se dogoditi. Mnogo je bolje da svoju energiju posvetite nečemu korisnijem.

5. Najbolje lekcije obično dolaze iz poteškoća
Nažalost, vremena kada dotaknete dno su vremena kada ćete naučiti najviše. Dobra vest je da ne morate da se plašite tog dna jer će iz toga proizaći vredne lekcije.

6. Ne mešajte produktivnost sa zauzetošću
Samo zato što ste zauzeti ne znači da ste produktivni. Mnogi od nas mogu da se zaglave u zadacima koji nas dugoročno ne pokreću napred.

7. Većini nas nije potrebno više - već manje
Mnogi od nas stalno žele više i više, jer mislimo da će nam to poboljšati život. Ali istina je da neće. Biti srećan podrazumeva da cenite ono što imate, upravo ovde, upravo sada.

8. Društvo je previše fokusirano na spoljašnju lepotu
Ako se fokusirate na spoljašnju lepotu, nikada nećete živeti istinski smislen život. Bolje je razviti smislene odnose da biste doživjeli istinsko ispunjenje u životu.

9. Većina svađa je besmislena
Ako se naljutite na nekoga zato što se ne slaže, gubite dragocenu energiju. Ljutnja retko vodi ka bilo čemu pozitivnom. Bolje je razgovarati i učiti jedni od drugih.

10. Lakše je držati status quo, nego prihvatati promene
Promena je jedina konstanta u univerzumu. Koliko god se trudili, nećete moći da zaustavite prirodnu silu stvari. Bolje je uhvatiti dobre trenutke dok možete, dok nastavljate da tečete zajedno sa ritmom univerzuma.

(Sensa)

BONUS VIDEO: