Zamislite da se probudite prekasno, skočite iz kreveta u panici, shvatite da vam je ponestalo kafe, doručkujete, ne možete da pronađete košulju koju ste nameravali da obučete i napustite kuću potpuno zbunjeni. Tada vam ključevi ispadaju iz ruku dok pokušavate da otvorite vrata automobila. Naravno, padnu tačno ispod vozačevih vrata, tako da morate da se saginjete i lovite ih po mokrom asfaltu.
Ima dana kada sve jednostavno krene nizbrdo - dešavaju se stvari koje su van naše kontrole i zbog kojih se osećamo zbunjeno i rastreseno ostatak dana.

Tada se često prepustimo negativnim mislima, očekujući da nešto pođe po zlu na svakom koraku, a onda zbog rasejanosti obično stvari i dalje idu nizbrdo.

Kada primetite da dan jednostavno ne ide po planu i da su vas ophrvale zbunjenost, rasejanost, loš fokus i neorganizovanost možete primeniti ova 3 koraka i pretvoriti loš dan u dobar!

1. Meditativni trenuci

Postoji psihološka tehnika upravljanja ponašanjem koja se četso primenjuje sa decom jer im olakšava prelazak sa jedne aktivnosti na drugu.

Pre nego što se uhvatite u koštac sa sledećim zadatkom, odvojite nekoliko minuta da se smirite i obratite pažnju na svoje disanje. Nekoliko puta duboko udahnite pre nego što uđete u kancelariju ili neki drugi javni prostor. Zastanite, dišite i obratite pažnju na svoje okruženje i detalje.  
Ovi meditativni trenuci će vam pomoći da povratite ravnotežu, fokus i da budete u sadašnjem trenutku. Pored drugih prednosti pažnje, manje je verovatno da ćete ispustiti ključeve i baciti ih ispod automobila.

2. Uživanje u malim trenucima

Mali trenuci koji se dešavaju tokom dana – posmatranje ptice kako sedi na grani ili slušanje smeha – automatski će vam izmamiti osmeh na lice. Naučite da ove trenutke primećujete i cenite.
Kada imate loš dan, odvojite 5 minuta da primetite nešto lepo u svom okruženju - osmeh kolege, plavo nebo ili lepu leju sa cvećem. Koliko god da je loš dan, u svakom danu postoji nešto čemu vredi nasmejati se, samo ako to dozvolimo i primetimo.

3. Prihvatanje trenutka

Kada imate loš dan, jednostavno ga morate prihvatiti i shvatiti da će i to proći! Kada prestanete da se ljutite na svaku situaciju koju ne možete da kontrolišete vaš dan će se poboljšati. Naučite da se prepustite i tim danima kada ne ide baš sve po planu umesto da im se opirete. Možda nemate kontrolu nad mnogim stvarima u životu ali uvek imate vlast nad sopstvenim reakcijama.

Naravno, neophodno je da ove veštine vežbate. Sasvim je lako uplesti se u trenutak i dozvoliti emocijama da vode vaše postupke. 

(Sensa)

BONUS VIDEO: