Da li ste se na svom duhovnom putu našli u krizi koje niste ni svesni? Elizabet Gilbert otkriva znakove da je vaša duša zaspala za volanom i savetuje kako da je probudite...

Dosadno vam je

Verujem da je dosada prvi i najtiši znak jenjavanja duha. Ne mislim da vam je samo vaš duhovni put dosadan; dosadno vam je sve - dosadni ste sami sebi, dosadni su vam ljudi, posao, život. Neki ljudi prihvataju dosadu kao nešto normalno, ali ja to smatram pokazateljem da ste potpuno izgubili vezu sa čudima koja se dešavaju oko vas.

Budimo iskreni - sveta je mnogo, ali nikako nije dosadno. Svet je lep, nasilan, ekstreman, opasan, magičan i misteriozan. Takođe je ispunjen milionima različitih oblika života, uključujući ljude (najkreativnije, čudne i potpuno nepredvidive vrste). Ako vam je sve navedeno dosadno, onda vam je duša zaspala za volanom. Počnite da obnavljate svoju radoznalost i vaš duh će dobiti priliku da se probudi.

Uplašeni ste

Plašite se svega i svakoga. Strah je suprotnost veri, a takođe je i znak da te je vera napustila. Strah je takođe ubica kreativnosti, inovativnosti, nade, rizika i radosti. Strah uvek donosi najdosadnije izbore koji zarobljavaju dušu, jer uvek izgovara samo jednu jedinu reč: "STOP!" Kada samo slušate glas straha, ne radite ništa osim što ostajete paralizovani. Osim toga, strah rađa strah, tako da svakim danom postajete sve više ukorenjeni u strahu. Ali vaša duša ne želi da stane!

Vaša duša je rođena na planeti koja se okreće, svetu koji se razvija, univerzumu koji se širi. Vaša duša mora da se kreće. Vaša duša želi da ide napred – želi da pokuša, želi da skoči, želi da lebdi, želi da plovi, želi da stvara, želi da padne, želi da pokuša ponovo. Sedite i mirno razgovarajte sa svojim strahom. S poštovanjem mu recite da nije na njemu da donosi odluke umesto vas. Umesto toga, neka vaša kreativnost i radoznalost počnu da donose odluke. Gledajte šta se dalje dešava sa vama dok vaša duša raste u ogromnom prostoru mogućnosti koji je strah zatamnjivao sve vreme.

Ljuti ste

Ljutnja je zapravo u redu. Možemo da sarađujemo sa njom. Ako ništa drugo, bes, za razliku od dosade i straha, ima žar u sebi. Ljutnja barem ima dozu strasti u sebi. Drevni mudraci su govorili da postoje tri vrste molitve: Možete se moliti sa zahvalnošću, možete moliti i možete se moliti u gnevu. Drugim rečima, dozvoljeno vam je da svoj gnev izlivate na Boga. Možete reći: "Ljut sam na tebe što si dozvolio da se ovo desi!" Uradi to. Oslobodite se. Bog to može da podnese. Ali donesite posvećenu odluku da nećete ostati u stanju besa do kraja života, jer će vam to napraviti rupu u duši.

Umesto toga, počnite da postavljate univerzumu zanimljivija pitanja od: „Zašto sam tako proklet?“ Pitajte ga: „Kako mogu da naučim da vidim prokletstvo kao blagoslov? Kako mi može pomoći da rastem? Šta život pokušava da me nauči? Kako moja duša želi da izgleda ostatak mog putovanja? Kako treba da se promenim?“ Postavljajući ova pitanja, možete pretvoriti žar svog besa u drugačiju vatru — vatru koja stvara promenu, milost i dostojanstvo. Verujte mi, vašoj duši će se ova pitanja dopasti mnogo više od običnog, dosadnog besa.

Izvor: Sensa.hr

BONU SVIDEO: