Većina svetskog stanovništva živi u gradovima sa premalo zelenih površina gde bi mogli da budu u kontaktu sa prirodom. Ali svima je dostupno – nebo. Dovoljno je pogledati uvis i otvoriće vam se novi horizonti, doslovno i simbolično, kaže britanski psiholog Pol Konvej, koji je u svetu sve poznatiji po "nebologiji". Tako bi mogao da se prevede pojam skychology (složenica engleskih izraza sky – nebo, i psychology – psihologija) kojim on opisuje svoje proučavanje blagotvornih učinaka gledanja u nebo.

"Imao sam problematično detinjstvo u porodici zavisnika. U teškim trenucima osećao bih se bolje gledajući u nebo, što mi je postalo navika. Kada sam kasnije u životu počeo da se bavim pozitivnom psihologijom, uvideo sam da bi i drugi to mogli da praktikuju kao jednostavnu metodu za razbistravanje misli i spostavljanje emocionalne ravnoteže", navodi Konvej.

Kako bi naučno potkrepio svoje tvrdnje, sproveo je istraživanje u kome su ispitanici gledali u nebo i opisivali kako to utiče na njihovo psihofizičko stanje. Pokazalo se da gledanje u nebo najčešće ima već trenutan umirujući efekat i da pruža osećaj povezanosti sa okolinom i samima sobom.

"Posmatranjem neba otvara se šira perspektiva i u načinu razmišljanja. Izraženiji je osećaj bivanja u sadašnjem trenutku, možemo jasnije da sagledamo stvari i da ih rešavamo na kreativnije načine", kaže psiholog, dodajući kako je neprestana promenljivost neba odličan podsetnik da i u životu uvek postoji mogućnost promene.

Konvej preporučuje svakodnevno gledanje u nebo najmanje jedan minut, a po mogućnosti i duže. Neka to budu mirni trenuci koje ćete posvetiti sebi. Bilo da stojite, sedite ili ležite, udobno se smestite tako da imate što širi pogled na nebo. Duboko udahnite i izdahnite nekoliko puta, puštajući misli da slobodno dolaze i prolaze.

Posmatrajte nebo kad god i koliko god vam odgovara, primećujući pritom promene boja, oblika, svetlosti... Vreme ne mora da bude vedro, uživajte u raznolikosti nebeskih pojava, a pritom nastojite da osvestite kako se osećate. Meditaciju završite kako ste i započeli – dubokim disanjem, preporučuje "nebolog" Pol Konvej.

Izvor: Sensa/Ivana Vodogažec