Na šta vas asocira pesma ptica? Nas na radost, slobodu, prirodu, lepotu... Kada u prirodi zastanemo, ćutimo, isključimo sve uređaje, boravimo u tišini i čujemo cvrkut ptica, taj umirujući zvuk nas podseća da smo prisutni sada i ovde, u sadašnjem trenutku, i budi u nama pozitivne vibracije.

Naučna istraživanja su pokazala da pesma ptica ima blagotvorno dejstvo po mentalno zdravlje, smanjuje stres, umiruje i podstiče bolje raspoloženje. Studija objavljena u naučnom magazinu "Scientific Reports" pokazuje da su osobe koje su svakodnenvo izložene pesmi ptica znatno srećnije od onih kojih dugo nisu imali priliku da uživaju u ovoj muzici kao daru pririode.

Istraživači su bili iznenađeni jer su otkrili da slušanje cvrkuta ptica ima bolji efekat po mentalno zdravlje i od samog boravka u prirodi. U svojoj studiji ističu da bi lekari pacijantima koji se bore sa izazovima na polju mentalnog zdravlja trebali kao dodatnu terapiju da preporuče svakodnevno slušanje pesme ptica.

Dvonedeljno istraživanje obuhvatilo je 1.292 učesnika iz Evrope, Australije i Sjedinjenih Država. U eksperimentu je dokazano da slušanje, pa čak i samo posmatranje ptica u velikoj meri poboljšava mentalno stanje pojedinca, kako kod onih bez prethodnih problema, tako i kod onih koji se suočavaju sa anksioznosti i depresijom.

Profesor rane intervencije u mentalnom zdravlju Andrea Mečeli sa Kraljevskog koledža u Londonu rekao je: "Moramo stvarati i održavati prirodna okruženja, posebno u urbanim sredinama. Zdravoj populaciji ptica potrebne su biljke kao i drveće. Zato treba da negujemo ekosistem u gradovima .'' Profesor veruje da je slušanje ptičijeg pevanja korisnije za psihičko blagostanje nego rekreacija. Smatra da je osobu koja se suočava sa depresivnim raspoloženjem teže motivisati na aktivnost, dok slušanje ptica ne zahteva nikakav dodatni napor.

Pokušajte barem vikendom da odete u prirodu, zastanite u potpunoj tišini, zatvorite oči i pustite da vas lekovita ptičija pesma preplavi. Kroz par minuta možete se osećati opuštenije i otpustitistres koji se nakupio u vama. Ukoliko trenutno niste u prilici da slušate glas ptica, pustite njihovu pesmu na sluđšalicama, zatvorite oči i opustite se udobno u svom domu ili kancelarijskoj stolici. Uplovito u meditativno stanje praćeno najlepšim zvukom iz prirode.

U video prilogu ispod poslušajte cvrkute ptica i opustite se!

Izvor: Sensa