Kada temperatura počne da opada, često sa njom opada i naše raspoloženje. Sezonsko depresivno raspoloženje i osećanja tuge, naročito tokom jeseni i zime, su česta pojava sa kojom se suočava sve više ljudi. Rizik od takvih mentalnihstanja trenutno je još više povećan usled pandemije korona virusa, negativnih vesti, neizvesnosti i pojačanog kolektivnog straha.

Pročitajte još:

Postoji 4 različita tipa anksioznosti: evo kako da ih odmah prepoznate

Šta je visoko funkcionalna anksioznost: ovo su najčešći simptomi

Šta uzrokuje anksioznost: 7 rizičnih faktora koji utiču na pojavu anksioznog stanja

Ipak, postoje male stavri koje možete raditi tokom jeseni i zime i koje vam mogu pomoći da sačuvate unutrašnji mir, mentalno zdravlje i smanjite rizik od anksioznosti i depresivnog raspoloženja.

Predlažemo 8 malih stvari koje može da uradi svako, a lekovite su po vašu dušu:

1. Šetajte u prirodi, naročito ako je sunčan dan. Iskoristite maksimalno vitamin D, jer svaki zrak Sunca u hladnim i sumornim danima je lekovit. Osim što je dobar za imunitet i fizičko zdravlje, broja istraživanja pokazuju da je deficit vitamina D povezan i sa povećanim rizikom od depresije. Šetajte kroz prirodu, izađite u park - ovo će umirujuće delovati na vašu psihu.

2. Pustite svetlost u svoj dom! Tokom jeseni i zime manje smo izloženi svetlu nego obično. Nedostatak svetlosti ometa lučenje seratonina, hormona dobrog raspoloženja. Zato podignite, roletne, razmaknite zavese i dok traje dan neka vaš dom ispuni prirodna svetlost.

3. Aktivirajte se! Trenutno nam je treniranje otežano usled hladnoće i pandemije virusa, ali nikada se nemojte potpuno odreći fizičke aktivnosti. Naučno je dokazano da svaki vid fizičke aktivnosti pozitivno utiče na mentalno i fizičko zdravlje. Šetajte, trčite, vežbajte kod kuće. Vežbanje pomaže da se lakše oslobodimo stresa i neprijatnih emocija.

Nastavak teksta pročitajte na sledećoj strani!

PageBreak

4. Mala tajna sreće krije se i na vrhu viljuške. Ishrana ima ključnu ulogu u mentalnom zdravlju i raspoloženju. Istraživanje sprovedeno u SAD-u pokazuje da osobe koje imaju depresivno raspoloženje ili anskioznost, češće jedu ugljene hidrate, brzu hranu i šećer. Kako biste smanjili rizik od ovih mentalnih stanja konzumirajte hranu koja sadrži zdrave nutrijente koji su potrebni vašem organizmu. Na primer, losos, zeleno lisnato povrće, žitarice od celog zrna, vože, sveže povrće i nemasno meso.

5. Ako vam je potreban prirodni lek za umirenje, preporučujemo čaj od kamilice i matičnjaka. Dokazano je da ekstrakt kanmilice pomaže da umanjite simptome anksioznosti.

6. Isprobajte nove stvari! Upišite neki kurs stranog jezika ili umetnosti, ili se upišite na neki sport. Važno je da razbijete monotoniju svakodnevnice i uradite nešto novo. To će vas osvežiti i pomoći će da se lakše izborite sa neprijatnim emocijama.

7. Humanirarni rad ili volontiranje su sjajan način da iskoristite slobodno vreme. Osim što ćete učiniti dobro delo, i vi ćete se osećati dobro. Skupljajte jakne za beskućnije, igračke za decu bez roditeljsskog starenja ili organizujte sa prijateljima ekološku turu po prirodi u kojoj ćete zajedno skupiti otpad i odneti ga na reciliranje.

8. Komunikacija! Kada se osećate loše i raspoloženje vam često opada, komunicirajte. Pričajte o svojim osećanjima sa blsikim ljudima, tražite dsavet i otvorite dušu. Ukoliko primetite bilo kakav simptom depresije i anskioznosti, potrebno je da obavite razgovor sa psihologom ili psihoterapeutom.

Izvor: Lovesensa