Kada donosite odluku, da li to radite brzo ili se postavljate hiljadu i jedno pitanje? Da li sumnjate u sebe i plašite se pogrešnog izbora? Ili brzo donosite odluku, iako je možda pogrešna?

Današnji test ima za cilj da otkrije vaš nivo neizvesnosti i vašu sposobnost da donesete odluku. Test se zasniva na vrlo jednostavnom principu: pogledajte sliku nekoliko sekundi i odredite šta vam je prvo zapalo za oko.

Ako ste prvo videli:

Dve ugrižene jabuke

Ako su vašu pažnju privukle jabuke, onda niste sigurni u sebe. Stoga je vaš nivo neizvesnosti pri donošenju odluka prilično visok. Teško vam je da napravite korak unazad da biste procenili pozitivne i negativne strane izbora. Vršite pritisak na sebe jer se plašite da donesete pogrešnu odluku, čak i o najmanjim stvarima. Na primer, ako birate u kom restoranu ćete večerati zavisi od vas, trošite mnogo vremena na razmišljanje i na kraju više volite da prepustite drugima da odlučuju umesto vas.

Plašite se da će svi biti razočarani vašim izborom, pa izbegavate da dođete u takvu situaciju. Šteta jer imate veliki potencijal i puni ste dobrih ideja! Problem je što se ograničavate i ne verujete sebi dovoljno. Znajte da nije kraj sveta ako se ispostavi da je vaš izbor pogrešan. Ovo je vaše životno iskustvo, koje vam je iz nekog razloga potrebno. Svi imamo pravo na greške i, pre svega, da učimo iz njih.

Naučite da verujete sebi, verujte svojim instinktima i primetićete da će se vaš nivo nesigurnosti postepeno smanjivati. Ponekad ćete se suočiti sa trenucima sumnje. Sumnje su važne; one vam omogućavaju da napravite korak unazad i bolje analizirate situaciju. Međutim, ne bi trebalo da dozvolite da oni izvuku najbolje od vas, trebalo bi da pokušate da zauzmete potrebnu tačku gledišta. I iznad svega, naučite da na stvari gledate jednostavnije. ‚

Glava

Ako primetite glavu, to je zato što, uprkos nekim strahovima, činite sve što možete da postignete ciljeve koje ste sebi postavili. Kada morate da napravite izbor, često birate onu koja svima odgovara. Pravite neophodan korak unazad i odmeravate prednosti i nedostatke svake opcije pred vama. Jedna od vaših glavnih osobina je da ne zazirete od prepreka. Kada se nađete u teškoj situaciji, procenjujete sve rizike koje ona nosi.

Zatim birate najpogodnija rešenja. Optimisti po prirodi, uvereni ste da za svaki problem uvek postoji rešenje. Dodajmo da ste posebno pedantna i metodična osoba u svom razmišljanju. Pre nego što dođete na i najmanju ideju, istražite i svoje inicijative zasnivate na konkretnim činjenicama. Ovo je karakterna osobina koju drugi ljudi, posebno kolege, posebno cene kod vas. Oni znaju da retko radite nepromišljene stvari. Ljudi oko vas potpuno vam veruju kada morate da donesete važnu odluku jer znaju da imate samokontrolu. Osim toga, uspevate da razdvojite lični i profesionalni život i trudite se da ih nikada ne mešate.

Zbog toga vrlo malo pričate o svom ličnom životu kada ste na poslu. Kod kuće ne pričate mnogo o svom profesionalnom životu jer više volite da provodite vreme sa porodicom. I tako ste uspostavili određenu ravnotežu u svom životu.

(Sensa)

https://sensa.mondo.rs/licni-razvoj/life-coach/a35358/Kako-da-prestanete-da-sumnajte-u-sebe.html