U svetu koji često karakteriše haos i nepredvidivost, Miahail Litvaknaglašava važnost fokusiranja na ono na šta možemo da utičemo – na sebe. Često je naglašavao ogromnu moć koju imamo nad sopstvenim mislima, emocijama i postupcima, sugerišući da istinska transformacija počinje u nama.

1. Ako naučite da tolerišete svoje bližnje, lakše ćete tolerisati sebe.

Vežbajući strpljenje i prihvatanje onih oko sebe, razvijate veći kapacitet za samoprihvatanje i strpljenje prema sebi. Naše interakcije sa drugim ljudima mogu poslužiti kao ogledalo, odražavajući nam aspekte naše ličnosti i ponašanja na kojima ćemo možda morati da poradimo.

2. Ne penji se na tuđu planinu – popni se na svoju.

Slušajte svoje srce, pratite svoj put. Ostati veran svojim vrednostima i težnjama obeshrabruje ljude da pokušavaju da imitiraju ili se takmiče sa drugima, i umesto toga podstiče ljude da se usredsrede na svoj jedinstveni put i ciljeve.

3. Glupo je govoriti pametne stvari glupoj osobi.

4. Blagosiljajte one koji vas progone, jer vas, ne znajući, gone u svetlu budućnost.

5. Zapamtite da je najbolja svetlost svetlost vašeg sopstvenog uma. Osvetljava i spolja i iznutra.

Ovaj citat naglašava važnost unutrašnje mudrostii samosvesti. Naš sopstveni um i intuicija su moćni izvori prosvetljenja, sposobni da obezbede jasnoću kako u našem razumevanju spoljašnjeg sveta tako i u našem unutrašnjem ja.

6. Savetovao bih da bežiš od onih koji žele da te usreće. Postoji samo jedna osoba koja to može učiniti - vi sami.

7. Pre nego što promenite posao ili mesto stanovanja, prvo promenite sebe.

Najvažnije što možete da uradite u tom trenutku i na mestu gde se nalazite jeste da počnete da menjate sebe. Sama promena okruženja ne može doneti trajno zadovoljstvo ili uspeh osim ako nije praćena unutrašnjim rastom i transformacijom.

8. Kada kritikujete drugog, razmislite da li se ovo odnosi i na vas.

9. Prilikom pružanja pomoći očekuj podlost od onoga ko je ovu pomoć prihvatio.

Kada nekome učinite uslugu, budite spremni na činjenicu da vam možda neće uzvratiti zahvalnošću ili ljubaznošću. Ne očekujte previše zauzvrat.

10. Ako želiš da se oslobodiš zavisti, ne gledaj u one koji su bolji od tebe, već se upoređuj sa sobom.

Ne upoređujte se sa drugima, posebno sa onima koje smatrate uspešnijim ili ostvarenijim. Umesto toga, obeležite svoj napredak i svoja dostignuća. Ovaj pristup će dovesti do zdravijeg razmišljanja, povećanog samopoštovanja i smanjene zavisti.

(Sensa)

BONUS VIDEO: