Čini se da ovo posebno važi za žene, koje su generalno srećnije nakon 50. godine. Ne treba zaboraviti da sa godinama žene postaju i jače i samouverenije. Evo zašto:

Kriza srednjih godina je završena

 Postoje neki znakovi da prolazite kroz krizu sredinom 40-ih. U ovoj fazi možete se suočiti sa svim vrstama nedoumica u vezi sa svojim životom. Na primer, osećate se kao da ne znate tačno kuda vam život ide, razočarani ste onim što ste doživeli u ovim godinama ili se osećate preplavljeni obavezama i odgovornostima. Iako se često naziva kriza srednjih godina, u stvarnosti ova faza je tranzicija. Obično se javlja oko 37. godine i čini da se ljudi oba pola osećaju čudno. Ako muškarci procenjuju sebe prema dostignućima u karijeri, žene dovode u pitanje svoja dostignuća kao majke i žene. Studija je pokazala da je nivo sreće tokom života u obliku slova U
Sreća prati obrazac u obliku slova U tokom celog života osobe. Studija je pokazala da smo generalno srećni kao mladi odrasli ljudi, a zatim prolazimo kroz period krize koji traje oko dve decenije. Kasnije, sreća dostiže viši nivo oko 50. godine.

Žene su srećnije posle 50. godine

 U ovom uzrastu, žene su oslobođene briga koje dolaze sa fazom života kada su mlade majke, stresa zbog dobijanja dobre pozicije u karijeri i žrtvovanja zadovoljstva za udoban način života. Nakon 20. godine, žene se suočavaju sa razočaranjem što njihova očekivanja nisu postala stvarnost, što je rezultiralo krizom sredinom 40-ih. Prema istraživanju, kako se stres vremenom smanjuje, a razočaranja ostaju iza, žene u 50-im godinama ponovo pronalaze mir i osećaju se srećnije. Takođe uče da prihvate sebe onakvima kakvi jesu i imaju više poverenja u sebe.

Sreća posle 50. godine je novi koncept

 Zahvaljujući napretku u medicini, kozmetici i činjenici da su veze manje tabu, sada postoji više nego ikada razloga da se žene starije od 50. godina osećaju srećnije. Evo nekih stvari koje daju dodatnu sreću ženama nakon 50 godina:

1. Imaju više slobode – kako se deca približavaju odrasloj dobi, postaju nezavisnije što omogućava ženama da imaju više vremena za sebe i da se fokusiraju na sopstvene strasti.
2. Prihvatanje fizičkih promena izazvanih protokom vremena – posle 50. godine, većina žena nauči da prihvati svoje teloi neizbežne posledice starenja.
3. Zrelost u razmišljanju daje bolje samoprihvatanje, a samim tim i više sreće.
4. Preuzimanje novih rizikasamopouzdanje stečeno sa godinama tera žene starije od 50 godina da preuzimaju rizike o kojima ranije ne bi razmišljale. Na primer, pretvaranje strasti u posao, napuštanje nesrećnog braka ili traženje odgovarajućeg životnog partnera.
5. Finansijska stabilnost – generalno, finansijska stabilnost se maksimalno povećava oko 50. godine, što značajno doprinosi srećnijem životu.

Možda će vam biti zanimljivo da pročitate i kojih 10 stvari bi žene u 50-im godinama uradile drugačije u mladosti.

BONUS VIDEO:

SVAKA ŽENA PRAVI OVU GREŠKU KAD UĐE U MENOPAUZU: Neprestano se SVAĐAŠ sa mužem i decom! Evo kako to da PROMENIŠ (KURIR TELEVIZIJA) Kurir televizija

 Sensa/M.D.