Srbija je puna iznenađenja, posebno onih u divljini netaknute prirode, daleko od gradske vreve. Takva je i Visočka banja - udaljena 33 kilometra od Arilja, u klisuri Velikog Rzava, ispod sela Visoka. U nju retko ko dolazi, sklonjena je od svih puteva, pa je zato čista i netaknuta, ali i mnogim ljudima nepoznata. I lekovita - srce, telo i dušu. Banja se nalazi na putu za Visoku, skreće se na 30. kilometru od Arilja, a do fantastičnih termalnih bazena smeštenih u koritu reke vodi put izgrađen 2010, a koji se spušta do Velikog Rzava. Reka je toliko čista da joj se vidi dno, smatra se jednom od naših najčistijih reka i protiče kroz jedan od najživopisnijih delova zapadne Srbije. Reka izvire u podnožju planine Mučanj, između Kokinog Broda i Ivanjice.

shutterstock_1030067626.jpg
Shutterstock 

Kraj je toliko lep, kao da je stvoren za opuštajuće prolećno putovanje, a nije loše tamo svratiti i preko leta - na Velikom Rzavu ima nekoliko uređenih plaža – Urjak, Bosa noga, Žuta stena. Čista voda i bujna priroda garantuju opuštanje.Stanovnici Visoke i celog tog kraj dolaze da se kupaju u dva bazena na obali reke – jer kažu da je voda u Visočkoj banji lekovita.

shutterstock_1950123823.jpg
Shutterstock 

Prema predanju, izvor Visočke banje otkriven je kada su meštani hteli da se otarase konja kome je bila povređena noga, odveli su ga pored reke u kamenite stene, a kad su se vratili, konj je hodao obalom reke. Kada su u nju zagazili, shvatili su da je voda topla. Prema jednoj drugoj legendi, na ovom toplom izvoru lečili su se kosovski junaci na povratku iz Kosovskog boja, a kolaju i priče da su ljudi do banje dovoženi na kolima ili na konjima – nepokretni, a kući odlazili peške.

Do tih termalnih bazena skrivenih mešu stenama - koji zapravo predstavljaju samu Visočku banju - moguće je doći uzanim drvenom mostićem.

Banja je jedinstvena prirodna lokacija, a na proleće su živopis i divljina kanjona Velikog Rzava bajkovita simfonija koju prosto morate da čujete.

BONUS VIDEO:

SKRIVENI BISER SRBIJE I OMILJENO IZLETIŠTE MNOGIH: Veliki Zaton pravi raj za pecaroše i sve posetioce Majdanpeka (KURIR TELEVIZIJA) Kurir televizija

 Sensa/Z.A.