Na oko 80 kilometra od Beograda nalaze se "srpski Karibi". Reč je o Bešenovačkom jezeru na Fruškoj gori, koje je poznato po bistroj tirkiznoj, azurnoj vodi. Poput skrivenog dragulja, jezero se smatra jednim od najatraktivnijih i najpopularnijih na pomenutoj vojvođanskoj planini, plaža je divlja, pa se posetioci kupaju na sopstvenu odgovornost.

shutterstock_1675881304.jpg
Shutterstock Bešenovačko jezero na Fruškoj gori zovu srpski Karibi

Bešenovačko jezero ili jezero Beli kamen nalazi se u blizini sela Bešenovo. Udaljeno je oko 20 kilometara od Sremske Mitrovice i Rume. Jezero je nastalo u nekadašnjem kopu, iz kojeg je beočinska cementara izvlačila rudu lapor. Počelo je da se puni vodom osamdesetih godina prošlog veka, nakon što je kop napušten. Nakon 20 godina, jezero je dostiglo dubinu od 50 metara, a prema nekim informacijama, trenutno dostiže maksimalnu dubinu od čak 57 metara, a dubina i dalje raste.


Veruje se da voda Bešenovačkog jezera ima mineralan sastav, isto važi i za blato oko samo jezera, pa nije retkost videti posetioce kako se mažu blatom. Voda je prozirna, čista i poseduje neobičnu tirkiznu, azurnu boju. Jezero je oivičeno stenama belog kamena, po čemu je i dobilo svoj drugi naziv - Beli kamen. Ovaj ambijent na trenutak će učiniti da osetite kao da se nalazite na Karibima, ili bar na moru.
Stiže nam lepo vreme, pa stavite ovu destinaciju u svoju letnju mapu mesta u Srbiji koja morate da posetite.

shutterstock_1675881307.jpg
Shutterstock Bešenovačko jezero na Fruškoj gori zovu srpski Karibi

BONUS VIDEO:

NEKADA POPULARNO IZLETIŠTE ZA MJEŠTANE, "MOSORSKI IZVOR" ZABORAVLJEN OD OSTATKA PODGORICE! MONDO/Teodora Orlandić

 Sensa/Z.A.