Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čarolija za astronome i astrologe: kako da sigurno vidite Plavi Mesec (VIDEO)

Potražite Plavi Mesec, možda vas iznenadi svojom pravom bojom...

  Izvor: Foto: Profimedia

Mnogi željno iščekuju da vide Plavi Mesec, ali se i brinu da li će uspeti da "pogode" tačno vreme njegovog pojavljivanja... Zato Hafington post preporučuje Slooh link gde ukoliko se registrujete možete uživo pratiti pojavljivanje ovog fenomena.

Nauka naglašava da je "Plavi Mesec isti je kao i svaki drugi pun Mesec, ista je boja, oblik i veličina. Baš ništa zanimljivo i neobično ne događa se na Mesecu. Jedino je ime drugačije."

"Plavi Mesec označava pojavu drugog punog Meseca u jednom kalendarskom mesecu. Kako kalendarski mesec traje 30 ili 31 dan (odnosno 28/29 dana u februaru) a period Meseca iznosi 29.5 dana, tokom jednog meseca najčešće pun Mesec vidimo samo jednom, ali nekad nastane izuzetak i pun Mesec vidimo i drugi put... Taj drugi pun Mesec u istom kalendarskom mesecu naziva se "Plavi Mesec".

Plavi Mesec se u proseku pojavljuje jednom u 2 do 3 godine. Prošli put to je bilo 31. avgusta 2012, a pre toga 31. decembra 2009. godine. Prvi pun mesec ovog meseca pojavio se 2. jula, a drugi, "Plavi Mesec" obradovaće nas 31. jula 2015. godine. Sledeći put pojaviće se 31. marta 2018. godine.

Priča za 10 sekundi: šta ljubavnik vidi u liku Meseca...

Pojam "plavi Mesec" često se koristi i da označi neku retku pojavu, usamljenost, neuzvraćenu ljubav i slično. Izvorno značenje pojma "plavi Mesec" u astronomiji bilo je nešto drugačije. Izvorno, i jedino ispravno, značenje ovog pojma označavalo je treći pun Mesec u godišnjem dobu u kome se pun Mesec pojavi četiri puta. U toku svakog godišnjeg doba pun Mesec se najčešće pojavljuje po tri puta, ali i ovo pravilo ima izuzetaka.

Ovaj izvorni plavi Mesec mogli smo da "vidimo" 21. novembra 2010 godine, a zatim 21. avgusta 2013, a ponovo će se pojaviti 21. maja 2016. godine. Pogrešna interpretacija pojma Plavi Mesec nastala je sredinom 20. veka, tačnije 1946. godine kada je časopis Sky & Telescope objavio članak "Once in a Blue Moon" u kome je prvi put pojam "plavi Meseca" pogrešno interpretiran...

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Lični razvoj