Vekovima su kraljevi, predsednici, monasi i bogati intelektualci gradili biblioteke kako bi na bezbedno mesto smestili knjige. Danas su mnoge biblioteke postale prave turističke atrakcije zahvaljujući neverovatnim arhitektonskim rešenjima i blagu koje čuvaju. Mnoge se nalaze i na listi Uneska, pa je to dobra preporuka da se tokom posete nekom gradu vidi i nešto nesvakidašnje.

Snaga pisane reči: 10 najlepših citata o knjigama...

1. Marsijana, Venecija

Izgrađena 1564. godine, biblioteka Marsijana je jedna od najstarijih u Italiji. Nalazi se na Trgu Svetog Marka, pa je prava šteta što turisti uglavnom samo prolaze pored nje. Građena je 50 godina, a Ticijan je odabrao sedam renesansnih umetnika (među njima i Veroneza) da je oslikaju. Otvorena je od 8.00 do 19.00, a subotom do 13.30.

2. Ataturk, Istanbul

Najpoznatije istanbulske biblioteke smeštene su unutar značajnih istorijskih objekata (poput Top kapije), a najzanimljivija je biblioteka "Atatrurk", koja se nalazi na Taksim trgu. Zgrada je šestougaona i ima pola miliona knjiga, a zanimljivo je da je uveče najveća gužva, naročito u prelepom dvorištu. Otvorena je 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji!

3. Angelika, Rim

Ovo je prva biblioteka u Evropi koja je bila otvorena za javnost, a izgrađena je 1609. godine. Čuva 200.000 knjiga i kolekciju renesansnih pisaca. Nalazi se blizu trga Navona. Otvorena je od 8.15 do 13.45, a ulaz je dozvoljen starijima od 16 godina.

4. Nacionalna, Pariz

U Gradu svetlosti vredi posetiti dve biblioteke iz 19. veka: naciolanu "Rišelje" i "Sent Ženevjev". U Nacionalnoj biblioteci je najzanimljivija Labrustova čitaonica u kojoj se nalaze retke knjige, rukopisi sa iluminacijom i medalje francuskih kraljeva. Ove biblioteke najbolje je da posetite kada se organizuju ture (u 15.30, košta tri evra).

5. Aleksandrina, Egipat

Nekoliko požara koje su izazvali Rimljani bilo je dovoljno da se uništi slavna Aleksandrijska biblioteka. Međutim, nova Aleksandrina iz 2002. godine nezaobilazna je turistička atrakcija u jednom od najuzbudljivijih gradova Mediterana. Biblioteka izgleda kao sunčev disk koji je okrenut ka moru. Ima četiri muzeja, 15 sala za izložbe i planetarijum. Petkom je zatvorena, a turisti imaju vodiča od 11.00 do 17.00.

29 dana Italije: intimni dnevnik s putovanja koje me je promenilo zauvek...

6. Rajksmuzeum, Amsterdam

Ovo je jedna od najvažnijih biblioteka u svetu, a izgrađena je 1885. godine. Knjige su okružene bogatom kolekcijom slika Vermera i Rembranta. Nedavno je renovirana i njoj se može videti čitaonica iz 19. veka. Otvorena je od 9.00 do 17.00, ulaznica staje 17.50 evra i važi i za muzej.

Izvor: Novosti