Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čuvar carskog druma na jugoistoku Srbije: eko-selo Vrmdža u podnožju planine Rtanj živi novi, zdravi život

Za razliku od drugih sela u Srbiji, u Vrmdži ljudi ostaju u svom rodnom mestu i trude se da od njega naprave bolje i savremenije mesto za život. Otkrijte kako izgleda pravi spoj tradicionalnog i urbanog načina života i šta nam on ...

  Izvor: Foto: Facebook

Selo Vrmdža u podnožju planine Rtanj u poslednjih nekoliko godina dobilo je 32 nova domaćinstva. Mladi, mahom visokoobrazovani, freelanceri, stranci i oni koji nemaju rodbinskih ili drugih veza s ovim krajem, dolaze iz različitih krajeva sveta i nastanjuju se u selu neobičnog imena, u eko-selu u kome se razvija društvenoodgovorno preduzetništvo i veliki potencijal za model razvoja zdravog života Srbije.

Selo Vrmdža postalo je primer ruralnog razvoja i ekonomskog osnaživanja srpskih sela. Nalazi se u opštini Sokobanja, u Zaječarskom okrugu, na jugoistoku Srbije, u netaknutoj prirodi i prizorima Rtanjskih vrhova. Ovo naselje pominje se prvi put još u trećem veku kao rimsko utvrđenje koje je služilo za odbranu carskog druma, da bi se kroz vekove dograđivalo u svrhe odbrane, a u 14. veku postalo i utvrđeno stanište bogatih vizantijskih vlastelina. Smenjivale su se vlasti, stanovništvo i pohodi, od bajkovitih utvrđenja je danas malo šta fizički ostalo, ali ostala su brojna predanja i svest o živopisnoj prošlosti koja se u pričama stalno dalje razvija i nadograđuje, u kojima leži i potencijal savremenog turizma ovog magičnog mesta.

Porodični posao Jelene (36) i Davora Đurđevića (47): čarobni kolačići koji su nam vratili nadu i radost u dom...

Vrmdža nosi brojna imena: "Čuvar carskog druma", "Selo potoka i vodenica", "Selo Latino-grada", "Selo na tri brda i dve doline", "Selo izvora i potoka"... dok je zvanično i neobično ime Vrmdža poteklo od reči vrm koja je označavala mesto sa mnogo izvora, reka i potoka. Ne čudi da Vrmdža krije i malo jezero u ataru sela, a dve vrmaške doline, Pakleš i Dupleš, ispresecane su rečnim tokovima i potocima iz kojih se meštani napijaju čiste izvorske vode. Selo ima tri vodovodne mreže, direktno iz planinskih izvora, uličnu rasvetu, telefonske priključke, a novi meštani donose i nove tehnologije.

Ništa manje fascinantna nije ni arhitektura ovog kraja. Biseri dolina i obronaka brda jesu tradicionalne kuće, čatmare i ambari, dok potoci i rečice neguju još po koju vodenicu. Čatmare se grade s podrumom od kamena, koji je temelj kuće, odozgo se postavljaju hrastove grede, zidovi se prave od zemlje i slame, za fasadu se dodaje pleva i na kraju malter od peska i kreča. Vrednosti tradicionalne arhitekture i prirodnih materijala ponovo dobijaju svoje zasluženo mesto, i novi meštani se mahom trude da obnove ove stare kuće ili da zidaju nove po istim principima, i to svojim rukama. Eko-gradnja jedan je od velikih potencijala lokaliteta i novi meštani se mahom odlučuju za ovakav, zdraviji i jeftiniji način gradnje, koji je ujedno i zahtevniji u smislu ličnog angažmana, ali i iskustva i osećaja pripadnosti.Vrmdža krije i malo jezero u ataru sela.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Lični razvoj