Prirodni med se koristi u kuvanju, kozmetičkim tretmanima, upravljanju bolestima i gubitku težine, i obično je skuplji. Postoje tri osnovne vrste meda: prirodni (čisti), falsifikovani i veštački. Prirodni med se sastoji od sirovog meda, falsifikovan med sadrži prirodni med, ali i ostale sastojke, a veštački med se sastoji od šećernog sirupa ili kukuruznog sirupa, aditiva i boja.
Kako bi bili najsigurniji pri izboru, trebalo bi da kupujemo med od pčelara. Mnogi pčelari prodaju med direktno na farmama pčela. Takođe, tada možemo iskoristiti priliku da postavimo pitanja o tome kako proizvode med. Čist med sadrži 0 odsto vode. Voda će podstaći rast gljivica. Nemojmo čistim medom hraniti dete ispod godine dana.
Veoma je važno i pročitajti nalepnicu na medu. Proizvođači treba da navedu sve sastojke koje sadrži, te ako med nije čist - to treba i da piše na nalepnici, uključujući i procenat pravog meda koja se nalazi (ako ga ima).
10 saveta kako prepoznati prirodni med:
1. Protrljajte malo meda između kažiprsta i palca dok se ne raspadne.
Nešto meda će se apsorbovati u kožu, a prirodni med nije lepljiv.
Ako je ono što utrljate lepljivo znači da ima šećera, ili veštačkih zaslađivača u njemu.
2. Stavite nekoliko kapi na papir ili papirni ubrus.
Čist med neće probiti papir dugo vremena, jer ne sadrži vodu.
3. Stavite malo meda kod mrava.
Pčele instinktivno grade košnicu na drveću i među stenama. One stavljaju med kako bi se zaštitile od štetočina, kao što su mravi. Mravi neće dirati prirodni med.
4. Pomešajte malo meda sa žumancetom.
Ako je med čist, žumance će izgledati kao da je kuvano.
5. Napunite čašu vode i dodajte 1 kašiku meda.
Čist med će se zgrudvati i spustiti na dno, a lažni med će se početi otapati.
6. Namažite med na krišku hleba.
Prirodni med će očvrsnuti hleb za nekoliko minuta, dok će veštački med navlažiti hleb zbog sadržaja vode.
7. Probajte malo meda.
Pravi med daće vam osećaj bockanja u ustima neposredno pre gutanja. Lažni med to ne može postići.
8. Pratite da li će se med kristalizirati tokom vremena.
Imitacija meda će ostati glatka kao sirup, bez obzira na to koliko dugo je ostavljenana polici, dok će se pravi med kristalizirati.
9. Vrh šibice umočite u med i pokušajte da zapalite.
Prirodni med neće vam smetati da zapalite šibicu. Lažni med ima vode pa to nećete moći da učinite.
10. Dve do tri kašike meda stavite u mikrotalasnu.
Zagrejte na visokoj temperaturi. Prirodni med će se brzo karamelizirati i neće postati penast. Lažni med će se teško karamelizirati i biće prepun mehurića.
Izvor: Poljoprivredaiselo.com
ISPOVEST ŽENE KOJA SE RAZVELA POSLE 33 GODINE BRAKA: "Uselila sam se u garsonjeru sa jednim koferom, bila sam presrećna"
VELIKI HOROSKOP ZA NAREDNIH 6 MESECI - OD JUNA DO DECEMBRA: Ovan postiže cilj i uspeh, Lav ulazi u novu ljubavnu vezu!
KAKO DA NOSITE PANTALONE AKO IMATE PREKO 50: 6 najboljih saveta profi stilista - izgledaćete mlađe, vitkije i super šik
PSIHOLOŠKI TEST - DA LI MAČKA SA SLIKE SILAZI ILI SE PENJE UZ STEPENICE: Odgovor otkriva kakva ste ličnost zapravo!
TEST LIČNOSTI OD 15 SEKUNDI, IZABERITE KOJA BISTE ŽIVOTNIJA NAJPRE BILI: Otkriva ko ste zaista i kako vas drugi vide!