Maslinovo ulje

Idealno je za salate i bareno povrće.

Maslinovo ulje cenjeno je zbog fantastičnog ukusa i uvek ga treba imati u ostavi. S obzirom na to da može da pregori pri kuvanju, odnosno prženju, nije ga preporučljivo zagrevati do viših temperatura.

Ko treba da izbegava laneno ulje...

Neutralno biljno ulje za visoke temperature

Za mnoge je izraz "biljno ulje" neprikladan jer je i maslina, naravno, biljka. Međutim, ovde se uglavnom misli na ulja kao što su suncokretovo, kukuruzno ili ulje iz semenki grožđa.

Prva dva se mogu nabaviti po pristupačnoj ceni, dok je treće obično veoma skupo.

Ovakva ulja imaju relativno neutralan ukus, a možete ga koristitii pri višim temperaturama - za prženje i kuvanje.

Kokosovo ulje

Idealno za pečenje, dinstanje i kolače - gde god vam se uklapa njegov pomalo orašast ukus.

7 ulja po preporuci nutricionista za zdrav organizam i uži struk...

Preporučuje se zbog izvanredne kombinacije masnih kiselina sa moćnim lekovitim svojstvima - naročito u borbi protiv Alchamerove bolesti.

Kokosovo, ricinusovo, bademovo, maslinovo ulje: kako da znate koje je najbolja hrana za vaš tip kose...

Kokosovo ulje se ekstrahuje iz ploda kokosa i, za razliku od ostalih, na sobnoj temperaturi je u čvrstom stanju. Ni njega ne treba izlagati jakoj toploti. Najčešće ćete ga koristiti u veganskim receptima za kolače.

Začinsko ulje

Začinska ulja dodajemo za završnu aromu, na kraju pripreme jela.

Najpopularnija su: ulje susama, ulje s belim lukom ili orahovo ulje.

Najbolje je da ovakva ulja ne podvrgavate visokim temperaturama jer će izgubiti aromu.

Susamovo ulje deluje blagotvorno na srce, zahvaljujući sezamolu, antioksidantu koji umiruje upalne procese u organizmu.

Izvor: Lovesensa