Naša tela mogu biti ili alkalna ili kisela. Kako bismo bili zdravi, dobro se osećali i s lakoćom obavljali svakodnevne poslove, naš pH morao bi da bude neutralan ili blago alkalan - između 7,3 i 7,5. Zbog savremenog načina života obično je mnogo manji, odnosno kiseliji, i zato se osećamo umorno, bezvoljno, naduto, generalno loše.

Pečeni krompir po receptu naših baka: evo kako da napravite brz i ukusan veganski ručak (RECEPT + VEGAN)

U smanjivanju kiselosti u telu pomoći će i alkalna maneštra, (hranljiva, zdrava i ukusna supa) koju možete da jedete kao ručak ili večeru. Supa ne mora da bude obična - biće zanimljivija ako joj pre služenja dodate sveže začinsko bilje ili lanene semenke, orahovo, bundevino ili maslinovo ulje.

Recept za čokoladni kolač sa pomorandžom: probajte neodoljiv slatkiš sa pirinčanim brašnom (VEGETARIJANSKI RECEPT)

Kako bi bila kremastija i lakša za varenje, supu mutite u blenderu. Birajte sezonsko povrće i supi dolivajte vodu u kojoj ste kuvali povrće. Ova supa može da stoji dva-tri dana i njeno redovno konzumiranje veliki je korak prema alkalnom načinu života.

Sastojci:

  • 950 ml vode ili bujona od organskog povrća
  • 1 srednji krompir
  • 1 šargarepa
  • 1 koren peršuna
  • 1 bela repa
  • 50 g mladog luka
  • 160 ml kisele pavlake
  • so

Priprema:

U velikom loncu prokuvajte vodu ili bujon. Dodajte svo povrće, koje ste prethodno očistili i iseckali i kuvajte na laganoj vatri oko 15 minuta ili dok povrće ne postane mekano.

Ako želite da odmah dobijete gustu supu, isključite ringlu i pažljivo je sipajte u blender ili upotrebite štapni mikser. Dodajte pavlaku i posolite po ukusu. Ova količina supe dovoljna je za nekoliko dana.

Ovaj recept je preuzet iz knjige dr Stefana Domeniga "Alkalna ishrana"

Izvor: Aura