Kamut je staroegipatska sorta pšenice krupnijeg zrna, koja se može nazvati i "super pšenicom", jer ima više energije, 40% više proteina i 65% više aminokiselina od obične pšenice. Pošto je visokoenergetska žitarica, kamut je odlična hrana za sportiste i one koji se bave fizičkim radom. Iako sadrži gluten, mnogo manje izaziva alergije tako da je međunarodno Udruženje za ispitivanje alergija na hranu zaključilo da kod većine osetljivih na gluten može da zameni običnu pšenicu.

Sensa recept: Mediteranska salata od kamuta

Potrebno je:

  • 2 šolje kamuta
  • 4 šolje vode
  • jedan čen belog luka
  • ¼ kašičice soli
  • 1/8 kašičice mlevenog bibera
  • 4 struka celera
  • 1 iseckana crvena paprika
  • 2/3 šolje izmrvljenog feta ili tofu sira
  • ½ šolje iseckanih crnih maslinki
  • ½ šolje seckanog peršuna
  • 2 kašike balsamiko ili jabukovog sirćeta

Priprema:

Isperite kamut i naspite u lonac sa vodom, solju i biberom. Zagrejte do ključanja, pokrijte i krčkajte jedan sat, ili dok zrna ne nabubre, a neka počnu da pucaju. Skinite s vatre, procedite, sačekajte da se ohladi pa sipajte u činiju za salatu, dodajte ostale sastojke i ostavite da odstoji 15 minuta pre služenja.